След предколедната атака в Берлин: ръст в доверието към полицията и властта

В страната истерия няма, а "Алтернатива за Германия" не е успяла да натрупа особени активи

След предколедната атака в Берлин: ръст в доверието към полицията и властта

Въпросите около миграцията и тероризма определят дневния ред на обществото в Германия, което е загрижено за тези проблеми, но запазва високо доверие в държавата и полицията, показва социологическо проучване, цитирано от "Ди Велт". След терористичния атентат на коледен пазар в Берлин хората искат да видят конкретни действия от страна на властите.

Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер, чиято популярност е нараснала, е спечелил одобрение с инициативата си за реформиране и централизиране на системите за сигурност в Германия.

Темата за сигурността се очертава като приоритетна в хода на предизборната кампания за Бундестаг. Гражданите на Германия все повече смятат, че правото им на сигурност трябва да се цени повече от безусловната свобода или остарялото миграционно законодателство.

Липсата на истерия се обяснява със "сдържания скептицизъм" на германците, пише "Ди Велт" и пояснява: ние станахме по-внимателни във всекидневния живот, избягваме големите стълпотворения на хора и нямаме нищо против видеонаблюдението. Както показва проучването, в настоящия момент гражданите изпитват доверие към политиката като цяло и в частност към "голямата коалиция".

Евросекпитчната и антимигрантска партия "Алтернатива за Германия" не успя да натрупа сериозен актив, отбелязва "Ди Велт".

Девет от десет германци са доволни от работата на полицията.

Малко под 90 процента от германците имат "огромно" доверие на полицията, чийто рейтинг през октомври 2016 г. е бил 84%. Настоящото равнище на одобрение към полицията е най-високо от 20 години насам, показва проучването на Infratest Dimap, цитирано от "Ди Велт".

Одобрението е нараснало след атаката срещу коледния пазар в Берлин през декември, както и заради липсата на инциденти в новогодишната нощ в Кьолн, където преди година бяха регистрирани стотици случаи на сексуални посегателства.

Доверието в германските тайни служби обаче се е понижило от 38% на 36%, като много от гражданите на страната казват, че въобще нямат доверие на спецслужбите.

Одобрението към управлението на канцлера Ангела Меркел междувременно е нараснало с 6 пункта, като 54% от анкетираните казват, че имат доверие на правителството.

Нараства и рейтингът на Хорст Зеехофер, лидер на баварския Християнсоциален съюз - сестринската партия на ХДС на Ангела Меркел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?