След премиера и Дянков обяви, че няма да даде бюджетни пари за обсерваторията на Рожен

Пари от държавния бюджет за астрономическата обсерватория на Рожен няма да има, заяви във вторник в Пловдив финансовият министър Симеон Дянков по повод на апела на работещите в обсерваторията за допълнително финансиране, защото в противен случай ще са принудени да затворят този научен център.

Обсерваторията принадлежи към БАН и тя си има бюджет, продължи Данков. Според него управлението на БАН трябва да реши на кого и за какво да даде пари.

"Това не е задача за мен като финансов министър или на правителството, така че да не очакват от Министерството на финансите допълнителни пари", каза още Дянков. Дни преди него и премиерът Бойко Борисов каза същото - че пари за обсерваторията няма да бъдат отпуснати.

"Това е трета година, в която те излизат с този номер – нямаме пари, затваряме, но съм сигурен че няма да затворят. За пореден път показват, че не могат да правят истински реформи, а само разчитат както по време на комунизма: дайте държавата да даде, иначе те са лошите”, каза още Дянков.

Ще има увеличение на заплатите в публичната администрация с 10% от 1 догодина, каза още Дянков. Над 11% ще бъде увеличението на възнагражденията на учителите, като зъ първи път ще се дават и пари за работно облекло.

Според Дянков е възможно да има коледни надбавки за пенсионерите, ако "бюджетът е на плюс".

За коледни бонуси в администрацията Дянков бе уклончив. "Имаме си нов закон за държавната администрация, който казва до 30% гъвкаво разплащане само за на най-добрите, които са си свършили работата много добре. За всички останали няма да има коледни и други добавки", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?