След препоръка на премиера министерствата ще назначават хора с увреждания

Всички министерства ще назначат хора с увреждания в своите администрации. Това съобщи на пресконференция в четвъртък министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

След препоръка от страна на премиера Сергей Станишев, изказана на редовното заседание на правителството, всички министри са се съгласили да вземат на работа хора с различни увреждания.

Масларова даде като пример за добро назначение наемането на човек със зрителни увреждания за работа на горещ телефон. Тя обаче не уточни дали за хората с увреждания ще бъдат правени специални конкурси или как заинтересуваните ще получават информация за свободните позиции.

Механизмът, по който ще се бъдат обявени свободните работни места за хора с увреждания, и начинът, по който ще бъдат назначавани, предстои да се разработи, каза социалният министър.

Масларова подчерта, че работата трябва да е съобразена с уврежданията на наеманите хора, а те съответно да имат необходимата квалификация и образование.

По думите на министъра до края на годината всички държавни ведомства трябва така да приспособят своите сгради, че те да бъдат достъпни за хората с увреждания. Тя увери, че сградата на социалното ведомство е пригодена за достъп на инвалиди.

Изискването за “достъпна среда” бе поставено пред България като задължително от страна на ЕС. Страната ни бе критикувана, че обществените места в България не са приспособени за достъп до тях на инвалидите.

В структурите, подчинени на министерството на труда и социалната политика работят над 600 души с увреждания, каза от своя страна зам.-министър Иванка Христова.

Тя допълни, че по-голяма част от министерства вече са направили частични подобрения, за да улеснят достъпа на хора с увреждания.

Масларова обеща още, че до края на годината 35% от всички автобусни линии на градския транспорт ще бъдат пригодени за пътуване на хора с увреждания.

През декември БДЖ ще пусне 13 специализирани вагони за превозване на трудноподвижни пътници по линиите: София – Пловдив – Бургас, София – Ямбол, София – Карлово – Бургас, София - Горна Оряховица – Варна.

Споделяне

Още от България