След преследване и стрелба МВР арестува заподозрян за убийство и изнасилване на дете

Полицаи с кучета и хеликоптер претърсваха района около сливенското село Сотиря

Мартин Трифонов

След няколкочасово преследване и стрелба полицията арестува 21-годишния Мартин Трифонов от сливенското село Сотиря. Той е заподозрян за убийството и изнасилването на седемгодишно момиченце, извършени в четвъртък следобед. Младият мъж е арестуван в местност край селото. Преди полицията да го залови, той е бил задържан и вързан от местен човек, но е успял да се освободи и избяга.

В акцията по издирването му участваха полицаи, планински спасители, горски служители и военна полиция. Включен бе и хеликоптер.

Имаха пълно основание да стрелят

"Колегите са имали пълно основание да използват оръжие", заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов на извънреден брифинг около час след ареста на Трифонов в петък следобед. Той обясни, че беглецът не е изпълнявал никакви разпореждания. Трифонов е бил забелязан първоначално около обяд. Малко след това местен човек го е срещнал, снимал го с телефона си, вързал го и сигнализирал в полицията. Младият мъж обаче успял да се освободи и избягал отново.

Трифонов има наранявания по краката и е откаран в болница. Според главния секретар на МВР не е сигурно, че те са от полицейски куршуми, тъй като местността, в която е преследван, била с гъста растителност. Предстои да му бъдат повдигнати обвинения, но не е ясно колко време ще остане в болницата. Опасност за живота му няма.

Засега Трифонов е задържан за 24 часа, а след това ще бъде арестуван с прокурорско постановление за 72 часа. Вероятно ще се иска съдът да постанови постоянен арест. Взети са му ДНК-проби, чака се изготвяне на експертизи.

Мотиви няма

Иванов отказа да коментира какви са мотивите за престъплението. Първоначалната информация бе, че Трифонов е срещнал пострадалото дете пред местен магазин, където пиел алкохол. Главният секретар обаче заяви, че няма данни заподозряният да е бил пиян или дрогиран. Бил "фен на енергийните напитки".

Трифонов бе описан като изключително беден, без работа, образование или приятели. Семейството му е в много тежко материално състояние. Засега се знае, че арестуваният е бил съсед на пострадалото дете във вилната зона на селището. Миналата година Трифонов е участвал в друг инцидент – той е бил нападнат от кучета на свой съсед. След опита на стопанина да укроти животните, те се нахвърлят върху него и го нахапват. Впоследствие собственикът на кучетата умира. Преди да бъде заловен, от МВР заявиха, че младият мъж се страхува от кучета.

Трифонов има две присъди – за блудство с дете, което е роднина, и за кражби. Според полицията той крадял предимно от местата, където го взимали на работа.

Близките му знаели, но не казвали

МВР има данни, че близките на Трифонов са знаели за извършеното престъпление, но са спестили тази информация на полицията. Пострадалото дете е открито в тежко състояние в дере в селото в четвъртък следобед. Откарано е в болница, но е починало.

За момиченцето са се грижили баба му и дядо му, а то е ходело в местната детска градина, обясни пред БГНЕС кметът на селото Димчо Георгиев.

"Нормално се грижеха за него, беше добре облечено, чисто. Няма признаци, че не са се грижили за детето или да се спекулира. Голяма трагедия. За всички в селото е шок", заяви той.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?