След прокуратурата

След прокуратурата, и шефката на правната комисия в парламента Анелия Мингова от НДСВ се обяви против изрично записване на съдилищата като основен носител на съдебната власт в конституцията.

Експертите на временната комисия за промени в конституцията тепърва ще разгледат възможностите в основния закон да се посочат критерии за необжалване на административните актове, мнозинството, с което Народното събрание избира членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота, както и текст, определящ компетентността на Върховния административен съд (ВАС) по отношение на обжалваните административни актове.

Мингова и прокуратурата - срещу върховенството на съда

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров настоява в основния закон да се запише изрично върховенството на съда над останалите органи в съдебната власт - следствие и прокуратура, а също и да бъде гарантирана финансова самостоятелност и обезпеченост на съдилищата.Според Григоров тази промяна ще утвърди коректно разпределение на властите, защото следствието и прокуратурата не са основен носител на правораздаването.

Днес шефката на правната комисия заяви, че не подкрепя това предложение. На предишното заседание и военно-апелативният прокурор ген. Николай Ганчев, приближен на главния прокурор Никола Филчев, заяви, че глава "Съдебна власт" на основния закон е идеално балансирана по отношение на правомощията на отделните органи в съдебната система и действа много добре. Тогава Ганчев определи искането на съдиите като егоцентризъм. Той посочи, че в Конституцията съществува текст, който определя съда като основен орган на правораздаване и това обезсмисля добавянето на нов текст.

Анелия Мингова не подкрепя и предложението за отпадане от конституционната уредба на задължението за мотивиране на някои съдебни актове.

Повече от половината депутати да избират парламентарната квота във ВСС

Тя посочи, че би могло да се предвиди квалифицирано мнозинство при избора от парламента на членове на ВСС, но то да бъде мнозинство от повече от половината от народните представители, а не каквото се предлага от правосъдното министерство - две трети от депутатите.

Идеята на Иван Григоров за промяна в избора на парламентарната квота бе лансирана като отговор на поправката в съдебния закон, направена спешно от управляващото мнозинство, с която бе въведено изискване ВСС да избира с повече от две трети за председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Това осуети всички опити на предишния състав на ВСС да избере нов председател на ВАС на мястото на Владислав Славов. Депутатите открито обвиниха магистратите, че целят запазване на статуквото по върховете на съдебната власт, свързвано с предишното управление на СДС.

Едва новият състав на съвета избра с гласовете на парламентарната квота и прокурорите бившия зам.председател на ПГ на НДСВ Константин Пенчев за шеф на съда.

Михаил Миков от Коалиция за България днес изрази опасение, че ако се запише квалифицирано мнозинство от две трети при избора от парламента на членове на ВСС, това може да доведе до блокирането на избора от малцинството. Според Янаки Стоилов ако ще се обсъжда мнозинството при избора на членове от парламентарната квота във ВСС, трябва да се разгледа и разписването на квалифицирано мнозинство при избора от Народното събрание на членове на Конституционния съд.

Според Мингова на пръв прочит звучи логично предложението на Министерство на правосъдието за промени в основния закон към лицата, които се назначават и освобождават от президента по предложение на ВСС да се прибави и директорът на Националната следствена служба.

Няма да се обжалват само актове, свързани с националната сигурност

Председателят на правната комисия заяви, че в конституцията може да се фиксира, че само актовете, които засягат националната сигурност и отбраната, не подлежат на обжалване. Когато представи предложението си шефът на ВАС Константин Пенчев, лансира два варианта пред депутатите - да отпадне изцяло забраната за обжалване на всички административни актове или в конституцията да бъде записано ограничение за тези, които са свързани с националната сигурност например.

В момента в закона са описани всички актове, които не подлежат на обжалване. Сред тях са и заповеди, свързани с националната сигурност, като тази за забраната да влиза у нас, наложена на бизнесмена Майкъл Чорни.

Според Четин Казак от ДПС се нуждае от прецизиране текст от конституцията, така че ВАС да бъде определен като първа инстанция само при оспорване на подзаконови нормативни актове на Министерския съвет, на министрите и на органите на местно самоуправление.

Янаки Стоилов от левицата каза, че ако се реши да се запише по-голяма необжалваемост на административните актове, е необходимо изрично да се изброят тези актове.

Шефът на ВАС предложи също да се прехвърлят част от делата на по-ниска инстанция, а не всички административни актове да се трупат във ВАС. Той посочи, че сега в практиката се наблюдава изключителна натовареност на върховните съдилища. По думите му това се предопределя от текстове в Конституцията, в които ВАС е определен като единствената инстанция, пред която може да бъде обжалвано решение на административни органи.

Споделяне

Още от България