След протест и намеса на екоминистъра лъвчетата от Разград отиват в резерват

Ако се наложи, държавата ще конфискува Терез и Масуд от общината

Лъвчетата Масуд и Терез, които бяха спасени от зоокъта в Разград, ще бъдат преместени в спасителен център в Холандия. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов, министърът на околната среда Нено Димов и председателя на сдружение "Четири лапи” Явор Гечев.

Тримата се споразумяха, че това е най-подходящият вариант за животните, които оцеляха по чудо, изведени от разградския зоопарк след раждането им от фондациите "Четири лапи" и "Дивите животни".

Преди ден стана ясно, че макар на лъвчетата да е намерен резерват а подходяща сред аза отглеждане, преди да бъдат изпратени в резерват в Южна Африка, общинският съвет в Разград е одобрил предложението на кмета на града двете животни да бъдат дарени на Пазарджик.

След срещата в Министерския съвет Нено Димов заяви, че животните няма да бъдат настанени в пазарджишката зоологическа градина, защото тя не разполага с подходящи условия за отглеждане на малки лъвове.

Ако се наложи, министърът може да пристъпи към конфискацията им в полза на държавата, допълниха по-късно от ековедомството.

На срещата се е обсъждало и състоянието на зоологическите градини в страната.
Димов и Гечев обмислят съвместна организация на кръгли маси във всички градове, където има зоологически градини. По думите на министъра целта е "да можем да видим дали обществеността е готова да поеме цената на добра зоологическа градина, или съответно да няма".

Ако гражданите искат да има зоологическа градина в техния град, трябва да са готови през местните данъци и такси и през общинските пари, които се дават, да ги приведат в съответствие с изискванията на закона, смята министърът.

  

Димов отбеляза и че ще се търсят възможности за сътрудничество с организации като "Дивите животни", която спаси и се грижи и в момента за двете малки лъвчета. При всички положения ще видим какво сътрудничество може да има между държавата - в лицето на МОСВ, и тези неправителствени организации, за да може да се изгради механизъм, по който да се избегне в бъдеще или поне да се минимизира рискът от това, което се случва в момента, каза Димов. Министърът напомни, че вече си сътрудничат със сдружението "Зелени Балкани" в Стара Загора.

Докато течеше срещата пред Министерския съвет около 200 души се събраха на протест в защита на лъвчетата. Гражданите носеха най-различни плакати - основно свързващи решението на общинския съвет в Разград животните да бъдат изпратени в Пазарджик с депутата от ДПС Делян Пеевски.

  

Терез и Масуд бяха изпотъпкани след раждането им, тъй като майката бе в клетка с други лъвове. Те едва оцеляха благодарение на денонощните грижи на Организация за защита на животните "Четири лапи" и фондация "Дивите животни", които ги отведоха в София и ги настаниха във ветеринарна клиника "Добро хрумване". Двете животни бяха хранени със сонда и ръчно, поради липса на гълтателен рефлекс.

Освен че бяха спасени, за двете лъвчета бе намерен приемен дом в Холандия, в който да живеят в естествена среда преди да отпътуват за Южна Африка.

В четвъртък обаче по предложение на кмета на Разград общинският съвет в града реши да дари лъвчетата на община Пазарджик, която ги иска за своя зоокът "Въртопо", макар в момента да няма къде да бъдат настанени и чак напролет ще им бъде построена клетка.

Това изобщо не попречи на разградските общински съветници да се разпоредят със съдбата на малките лъвчета, които други спасиха от техните "грижи".

Любопитен момент е, че преди седмица кампанията за даването на лъвчетата на зоокъта в Пазарджик започна не от къде да е, а от вестник "Телеграф", собственост на скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски, чийто избирателен район е именно Пазарджик.

На първа страница на изданието бе поместен материал: "Зеления октопод краде българските лъвчета". Неподписаният материал визира същите организации, благодарение на чиито денонощни усилия лъвовете оцеляха.

Тъй като вестник "Телеграф" е дарил 2000 лева за храна на животните, протестиращите в петък граждани събраха средства, за да ги върнат на пеевската медия.

  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?