След протестите БАН преминава към “крути“ протести

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов обяви, че в четвъртък Общото събрание на академията ще се събере и вероятно ще вземе решение за “крути протестни действия“, които да излязат извън София. Учените от БАН вече месец излизат на протести, но до момента правителството отказва да изпълни исканията им.

С мълчалив протест и палене на свещи учените изразиха протеста си и във вторник. На фона на протестите премиерът Бойко Борисов обяви преди ден таен до момента за широката общественост вариант за нов закон за БАН, според който институтите, изпълняващи държавни задачи, да преминат на централно финансиране към държавата, а останалите да преминат към университетите. Очаква се законопроектът да бъде гласуван от правителството на заседанието му в сряда.

Съботинов заяви, че БАН се реформира и е немислимо да се отиде към закриване на академията като национален изследователски център. Той посочи, че до този момент в академията не е постъпил официално законопроект на правителството за преобразуване на науката в България.

Главният секретар на БАН Стефан Хаджитодоров заяви, че по неофициални канали се е сдобил с този законопроект. Той каза, че версията, с която разполага, е от края на юни и предполага разформироване на БАН - една част от институтите да минат към министерствата и да станат второстепенни разпоредители с бюджетни кредити. По думите на Хаджитодоров се предвижда, ако два пъти министърът не приеме бюджета на института, той да може да го закрие. Според него "това е вариантът на закриване на Грузинската академия на науките, но в балканизирана версия".

Критики срещу правителството за политиката му в областта на висшето образование и науката отправи във вторник и лидерът на БСП Сергей Станишев. “Правителството на ГЕРБ води антибългарска и антиевропейска политика в областта на научните изследвания и държавното висше образование“, каза от трибуната в НС лидерът на БСП.

В декларацията от името на ПГ на Коалиция за България се казва още, че премиерът Бойко Борисов води политика "като подставено лице".

"Реално управляващият в България е свещената крава на правителство и бивш чиновник на Световната банка Симеон Дянков - той формулира политиките и той ги изпълнява“, заявяват червените.

Станишев определи като "спекулация“ твърдението, че университети можели да поемат функциите на институтите на БАН. Той припомни, че тази промяна не е залегнала в бюджета за догодина.

По думите му преструктурирането на БАН означава закриване на националната научна институция. "Ако това се случи, България ще бъде единствената страна в Източна и Централна Европа, в бившия социалистически лагер, която закрива своята академия и посяга върху държавното висше образование“, каза лидерът на левицата.

Според него така ще се създаде допълнителна "дивизия от безработни", само че този път високо квалифицирани и интелигентни хора. "Все повече при нас доминира политиката на мускулите, на черния колан, за сметка на интелекта, само че това обрича България на безпътица", допълни Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?