След "успеха" в София, Путин предлага и на Полша да ремонтира МиГ-ове

Руският президент Владимир Путин предложи на полския си колега Александър Квашневски да бъде сключен договор за модернизирането на останалите съветски МиГ-ове в полската авиация, предаде АП.

Полша има най-много самолети съветско производство в своите ВВС, е казал Путин на Квашневски в началото на официалното посещение на полския президент в Москва. По думите на руския държавен глава, полски офицери вече са проявили интерес към съвместна работа с Русия по ремонта и усъвършенстване на тези самолети.

В информацията на АП, цитирана от БТА, не се казва каква е била реакцията на полския президент. Полша вече сключи мащабен офсетен договор с Локхийд Мартин за доставка на изтребители Ф-16 по програмата за модернизация на армията на страната - членка на НАТО.

Поканата на Путин идва след "успеха" в ремонта и модернизацията на българските МиГ-ове по сделката, сключена от правителството на НДСВ още в началото на мандата му.

Тогава военният министър Свинаров пренебрегна офертата на европейския консорциум EADS и повери на руската РСК МиГ сделката, обяснявайки, че тя е поела отговорност не само да ремонтира собствените си самолети, но и да намери подизпълнител за модернизацията им по НАТО-вски стандарти. Като аргумент в подкрепа на избора бе посочено още, че голяма част от ремонтните дейности ще се извършат в пловдивския завод "Георги Бенковски", като той освен това ще получи лиценз да ремонтира и други МиГ-ове.

След повече от две години протакане, бавене от руска страна и изтегляне на по-голямата част от дейностите в РСК МиГ, сделката бе прекратена. В резултат вместо 20, България получи 6 ремонтирани МиГ-а, без съвместимост с НАТО-вските стандарти.

Споделяне

Още от Свят