След рейда нагоре цената на газа тръгва надолу

След рейда нагоре цената на газа тръгва надолу

След като в три поредни месеца цената на природния газ нарастваше средно с 10-процентна скорост, от декември кривата тръгва надолу и това ще продължи и през януари, сочат разчетите на държавния газов доставчик "Булгаргаз". Дружеството внесе за утвърждаване в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за цената си от следващия месец и прогноза за тази от 1 януари 2021 г.

Исканата цена за декември е по-ниска от сегашната ноемврийска. Само преди месец прогнозата на "Булгаргаз" бе за 27.54 лв., което бе с 5 на сто повече спрямо тогавашното намерение за ноемврийското повишение. То обаче се оказа по-голямо от очакваното и КЕВР утвърди ръст на синьото гориво с 14 процента и тарифа без такси и данъци в размер на 28.21 лева за мегаватчас.

Сега е поискана цена от 27.54 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за топлофикациите. Предложението обаче отчита влиянието на ценообразуващите компоненти, сред които и данните от европейските газови борси, до 6 ноември 2020 г. Съгласно практиката след въвеждането на ежемесечни тарифи за природния газ заради променения договор с "Газпром", на 1 число на съответния месец "Булгаргаз" внася разчетите си с данните за целия месец и така се определя тарифата за текущия период.

За януари "Булгаргаз" прогнозира продължаващ спад на цената и очаква тя да е 25.07 лв./MВтч без такси и налози, което е с над 10 на сто по-малко спрямо изчислената към момента за декември.

Споделяне

Още от Бизнес