След рекорден ръст за 24 ч. новите случаи на Covid-19 у нас достигнаха 747

След рекорден ръст за 24 ч. новите случаи на Covid-19 у нас достигнаха 747

Случаите на коронавирус е нас достигнаха 747 в сряда следобяд, след като през деня бяха регистрирани нови 12 случая спрямо съобщените сутринта 735. Във вторник сутринта беше регистрирано рекордно увеличение на новооткритите болни с 40 души за 24 часа: от 695 случая на 14 април сутринта на 735 случая на 15 април сутринта. Към 17 часа в сряда беше отчетено увеличение на новите случаи за последните 24 часа с 34 случая. Лабораториите продължават да обработват резултати.

Броят на починалите се запазва и те са 36 души. Сутринта беше съобщено за един нов смъртен случай – в "Пирогов", където е починала 59 годишна жена с цироза и диабет, която е била в тежко състояние през последните дни. Средната възраст на починалите е 63.8 г. Излекуваните към днешна дата са вече 105.

Хората, които са настанени под лекарско наблюдение в болница са 218 души. От тях 31 са пациентите в тежко състояние в интензивни отделения и клиники.

Медицинският персонал с Covid-19 са вече 39 души.

Към 15 април 413 от регистрираните болни са мъже и 334 - жени. 

По данни на Националния оперативен щаб най-много са регистрираните болни в София – 447 души. Другите градове с огнища на заболяването са: Благоевград – 19; Бургас – 27; Варна – 24; Велико Търново – 9; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 12; Кюстендил – 19; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 36; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 13; Смолян – 26; София – 447; Стара Загора – 24; Хасково – 9; Шумен – 4, Ямбол – 1. 

Село под карантина

От вчера има установено и ново огнище – в старозагорското село Паничерево. Тамошен пациент избяга с такси от болницата в Стара Загора и бе издирен с полиция. До момента в селото са установени 6 случая. Предстои изследване на всички, осигурени са тестове, заяви на сутрешния си брифинг началникът на щаба срещу заболяването ген. Венцислав Мутафчийски.
Освен избягалия възрастен мъж от Паничерево, полицията издири и таксиметровият шофьор, който го бе откарал в селото. Той опита се укрие. От болницата в Стара Загора са проявили небрежност в този случай, ключовете са били оставени от вътрешната страна на вратата на стаята на пациента, обясни Мутафчийски.

Масово тестване в два ромски квартала

От сряда започва масово изследване на два квартала с ромско население в столицата. Това са "Факултето" и "Филиповци".

До момента в Бургас са направени над 2500 теста на случаен принцип, обясни още Мутафчийски. Сред участниците в изследването има полицаи, медицински работници и служители на социален патронаж. Резултатите са близки с тези на изследваните в София полицаи – отчита се ниска заболеваемост. От общо 1488 бързи теста, положителни са 18. При PCR изследването са направени 967 теста, 25 от които са положителни. Подобни са резултатите и от масовия скрининг в Банско.

По празниците няма да се пътува

През предстоящите четири почивни дни около Великден режимът на КПП-тата между големите градове ще остане затегнат, каза още Мутафчийски. Подобно на главния секретар на МВР, шефът на оперативния щаб обясни, че оправданието "отивам на работа" няма да важи по празниците, защото повечето хора ще са в почивка.

Полицаите по КПП-тата ще връщат всеки, който няма основателна причина за пътуване, заяви Мутафчийски.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?