След ремонта в банята на Банкя ще се сключват и бракове

След ремонта в банята на Банкя ще се сключват и бракове

Двата басейна и царските вани в банята в Банкя ще бъдат запазени в автентичния им вид при предстоящата реставрация на сградата. Те ще бъдат съчетани с модерен спа център, фитнес зала, козметичен център, виенски салон за хранене и детски кът. Това предвижда проекта за ремонт на сградата, която е паметник на културата, но от години се руши.

Проектът трябва да бъде съгласуван с института за паметниците на културата. Той предвижда запазване на автентичната визия на сградата. Към нея обаче ще се добави модерен спа център със сауни, парни бани и солна стая. Те ще се намират в сутерена на сградата, където първоначално са били котлите за отоплението на сградата.

Основният етаж, където са басейните и царските вани ще запази автентичния си вид. Изключение се предвижда за едната съблекалня, която трябва да се превърне във Виенски салон, в който да се сервират храни и напитки. Фоайето на основния етаж пък може да се ползва за концерти, изложби и дори за сключване на граждански бракове.

Преустроено ще бъде и третото ниво на сградата, което се е използвало за масажи. Предвижда се там да бъдат направени фитнес зала, детски кът, козметичен център.

Сградата има и два вътрешни двора, покрити със стъклени покриви. Те трябва да бъдат озеленени и ще се използват като места за почивка.

Ремонтът на банята трябва да приключи до края на 2019 г. Според кмета на района Рангел Марков след това тя може да се превърне в най-големия спа център в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България