След руските фирми, и руски пари за "Турски поток" у нас

До края на септември се очаква финализирането на заемите за 542 млн. евро

След руските фирми, и руски пари за "Турски поток" у нас

След като три руски фирми вече строят като подизпълнители продължението на руския газопровод "Турски поток" в България, държавният газов оператор "Булгартрансгаз" ще вземе и руски заем за проекта, наричан у нас "Балкански поток". Компанията преговаря с европейския клон на руската "Външнотърговска банка" – "ВТБ Банк Юръп" (VTB Bank Europe SE), за финализирането на кредитното споразумение в рамките на обявената от държавното дружество процедура за търсене на кредити за този и други негови проекти.

В началото на юли "Булгартрансгаз" съобщи, че са постъпили десет оферти от български и европейски банки и един консорциум за предоставянето на общо 542 млн. евро. Газовият оператор първоначално търсеше 400 млн. евро, но е решил да се възползва от целия предложен кредитен ресурс. В момента се договарят конкретните условия с финансовите институции, унифицират се общите показатели, срока за погасяване и лихвите. Договорите ще бъдат подписани най-късно до края на септември, а усвояването на средствата ще стане в края на 2020 г., когато се очаква да приключи първият етап на изграждането на по-голямата част от 474-километровата тръба и ще трябва да почне изплащането по фактурираната извършена дейност, обясни изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов пред Mediapool.

Съгласно процедурата, компанията търсеше от кандидатите минимално финансиране от 30 млн. евро с възможност за увеличаването на исканата сума с 10 на сто. Като обезпечение операторът ще предостави до 20 на сто от размера на вземания кредит от всяка от банките, в американски долари. Те на свой ред трябва да плащат ежемесечна лихва по депозитите, а "Булгартрансгаз" ще има гратисен период от една година преди да започне да плаща лихви по кредитите, които ще се издължават пет години.

Освен с "ВТБ Банк Юръп", договори ще се сключат с "Ай Ен Джи Банк" (ING Bank N.V.), "Ситибанк Европа", "Райфайзенбанк България", "Уникредит Булбанк", "Обединена българска банка", Банка ДСК, "Юробанк България", както и с обединение между държавната Българска банка за развитие, Общинска банка" и Международна инвестиционна банка. Заем ще се вземе и от Международната банка за икономическо сътрудничество, която е регистрирана в Москва и в нея членуват България, Виетнам, Монголия, Полша, Русия, Румъния, Словакия и Чехия. България държи 7.56% от капитала на банката, или 15.1 млн. евро, по данни на финансовото министерство.

"Кредитите ще са за различни суми. ВТБ не предоставя най-големия заем, четвърти или пети по големина кредитор ще е", каза Малинов.

Лихвените равнища на десетте договора варират за всяка от 6-те години на кредита, като най-ниският предложен лихвен процент е 1.35%, а най-високият – 3.50%.

Тези нива са под договорените по заемните средства, осигурявани от изпълнителите на линейната част – саудитския консорциум "Аркад", и на компресорните станции – обединението "Ферощал Балкангаз", където водещ партньор е българската "Главболгарстрой", а немската "Ферощал" има малък дял.

"Аркад" осигурява парите за дейностите на стойност над 1.1 млрд. евро без ДДС срещу лихва от 4.1 на сто, които ще бъдат издължавани в срок от 10 години. "Ферощал Балкангаз" финансира своя договор за над 179 млн. евро без ДДС при лихва ма първата година от 3.9 на сто, и втората – 5 на сто. Техните пари трябва да се издължат за две години.

Според изчисленията на "Булгартрансгаз" осигуряването на заеми за 542 млн. евро ще им спести 65 млн. евро заради разликите в размера на лихвите. Същият бе аргументът и при вземането на първия заем от 200 млн. евро през октомври 2019 г.  Парите бяха отпуснати от четирима от сегашните заемодатели - "Ситибанк Европа", "Ай Ен Джи Банк", "Уникредит Булбанк" и Международната банка за икономическо сътрудничество. С тези средства бяха преведени авансите към двамата изпълнители на българското трасе на "Турски поток".  От тази финансова операция държавната компания заяви, че спестява 2 млн. лв.

Към момента "Булгартрансгаз" е платил авансите от 300 млн. лв. към "Аркад" и 168 млн. лв. към "Ферощал Балкангаз", както и ДДС върху фактурираните извършени досега дейности по линейното трасе на газопреносната мрежа, каза Малинов. Внесеният данък върху добавената стойност от страна на "Булгартрансгаз" в бюджета по фактурирани им от "Аркад" дейности е над 87 млн. лв. Преведен е и ДДС върху аванса по договора с "Ферощал", обясни той.

Шефът на  "Булгартрансгаз" увери, че самите плащания по фактурите ще започнат след издаването на акт 15 за първия етап на трасето между турската и сръбската граница – 308 километра, по които се очаква да започнат първите частични доставки на газ от 2021 г. Затова и срокът за усвояването на сега теглените заеми е 31 декември 2020 г. Според Малинов с погасяването от заеми на осигуреното от изпълнителите финансиране няма нарушения на процедурата, с която те са спечелили обществените поръчки.

През октомври се очаква да пристигне първата част от оборудването за двете компресорни станции, каза още газовият шеф.

По думите остава като основна цел завършването на първия етап от строежа на газопровода до края на 2020 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес