След "руснака с рицин в Прага" Москва поиска полицейска защита за свой дипломат

След "руснака с рицин в Прага" Москва поиска полицейска защита за свой дипломат

Руското посолство в Прага поиска полицейска защита за един от своите дипломати, който бе посочен от чешки медии в предполагаем план за отравяне на местни политици, съобщи Би Би Си.

От дипломатическата мисия казаха, че "фалшиви и необосновани" предположения, направени към техен служител, са довели до заплахи към него.

Няма официално потвърждение на публикации, че трима чешки кметове са били предполагаеми мишени. Но и тримата, включително кметът на столицата на Чехия, са под полицейска защита.

Миналия месец чешкото издание "Респект" написа, че руски агент е пристигнал в Прага, а в куфарът му имало рицин. Според изданието отровата може да е предназначен за чешки политици, които разгневили Москва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че твърденията на изданието са "дезинформация".

Чешка телевизия съобщи, че съобщенията се отнасят за Андрей Кончаков – ръководител на Руския център за наука и култура в Прага, и смята, че той може да е служител на разузнаването.

Без да го назовава поименно посолството написа във Фейсбук, че негов служител е мишена на "антируска информационна кампания" и е било принудено да поиска полицейска защита за него.

Кончаков заяви пред чешка медия, че е внесъл в страната с куфара си дезинфектант и бонбони, но не и рицин.

Няколко руски медии също съобщиха името му.

Според биографията на сайта на руския център той е роден през 1986 г. Настоящият си пост заема от декември 2017 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят