След съда, и адвокатите попаднаха на мушката на ген. Борисов

След съда, и адвокатите попаднаха на мушката на ген. Борисов

След съда – чест обект на критика от страна на главния секретар на МВР, и адвокатите попаднаха на мушката на ген. Бойко Борисов.  

В неделя ген. Борисов обяви, а в понеделник занесе на премиера Симеон Сакскобургготски справка с имената на адвокати, оказвали натиск върху анонимни свидетели и по този начин възпрепятствали досъдебното производство. Справката е предадена и на президента Георги Първанов, а следобед ще бъде връчена и на главния прокурор Никола Филчев. Данните са събрани от МВР със специални разузнавателни средства.

В списъка фигурират трима свидетели, на които е бил оказван подобен натиск, съобщи Борисов след продължилия близо час разговор с премиера. Той обаче не посочи за колко адвокати и по колко случая става въпрос.

Още вчера, по повод отказа да свидетелстват на множество очевидци на стрелбата срещу Кирил Киров – Японеца в центъра на София, главният секретар на МВР обвини парламента, че с едни от последните промени в закона за защита на класифицираната информация е позволил на адвокатите да получават достъп до секретните дела без проверка за надеждност.

В момента адвокатите без проблем се запознават с анонимните свидетели и при добро заплащане няма причина да не кажат на своите клиенти кои са те, заяви Борисов след днешната среща с премиера.

Властите оказват натиск върху адвокатите

Напоследък се наблюдава обезпокоителна тенденция за оказване на натиск върху представители на адвокатската гилдия, заяви Здравка Калайджиева от сдружение “Български адвокати за правата на човека”. “Адвокатите са неприкосновени, когато упражняват своята дейност. За мене е много тревожно, че напоследък иде реч за затваряне на кантори, за изземване на материали, за изискване на материали, предоставени на адвокатите в това им качество. Тоест те обслужват интересите на клиента, заклели са се да пазят неговите тайни и въпреки това биват подлагани на натиск да предават материалите на своите клиенти”, обясни тя пред БНР.

По думите ѝ, става дума и за нерегламентирано от закона подслушване, което застрашава по същество основното право на гражданина на защита.

"Адвокатите получават хонорари, за да защитават клиентите си. Не е виновен този, който яде баницата, а този, който му е поправил закона така, че да може да изяде цялата баница. Той е виновен", коментира още главният секретар на МВР, упреквайки парламентаристите, изготвили закона. Държавните мъже трябва да преценят дали точно така трябва да бъде направен законът, допълни той. 

Необходими са промени в закона, които да гарантират анонимност и защита на свидетелите, като по този начин  се осигури тяхното по-активно участие в разкриването на престъпленията, заяви още ген. Борисов.

Главният секретар на МВР бие в грешна посока

Юристи обаче коментираха, че упреците на главния секретар на МВР са насочени изцяло в погрешна посока и проблемът не е в закона. Навсякъде, в материалите по всяко едно дело, до които имат достъп адвокатите, анонимните свидетели фигурират не с имената си или други техни лични данни, а само с идентификационен номер. Затова и се наричат анонимни. В същото време защитниците нямат достъп до оперативната информация, където свидетели може и да фигурират с истинските си данни.

Така че ако адвокатите по някое дело научат името на анонимен свидетел, това не е от материалите по самото дело, а от някой от участниците в разследващия екип – полиция, следствие, прокуратура.

Българският закон предвижда достъп до самоличността на анонимните свидетели да имат само и единствено органите на досъдебното производство, а на по-късен етап – и съда. Подсъдимият и неговият защитник имат достъп само до онова, което този свидетел е казал, но не и до неговата самоличност, уточни пред БНР и Здравка Калайджиева от сдружение “Български адвокати за правата на човека.

Самото предоставяне на подобна информация на някой извън правоимащите е престъпление според закона.

Оказването на натиск върху свидетел, бил той анонимен или обикновен, също е престъпление според закона и уличените в това адвокати би трябвало да бъдат изправени пред съда, вместо да се разнасят списъци с имената им по институциите, коментираха още юристи.

Не е ясно каква е реакцията на Симеон

"Премиерът няма навик пред мен да изразява мнението си," коментира след днешната си среща със Симеон главният секретар на МВР. На този етап ген. Борисов не предвижда среща с шефа на адвокатската колегия заради засечените от полицията случаи на натиск.

"Всяко едно предложение, което се прави пред изпълнителната власт, свързано с наказателното производство, се взема под внимание. Това, което генерал Борисов е предложил на премиера, непременно ще достигне до тези, които се занимават с тази проблематика," коментира малко по-късно правителственият говорител Димитър Цонев. 

По време на редовния си брифинг в понеделник Цонев отказа да коментира обвиненията на главния секретар, че в закона има оставени вратички за адвокатите, които им позволяват да научават имената на анонимните свидетели. Той напомни , че след "Дондуков" 1 проектите влизат в Народното събрание – първо в правната комисия и в пленарна зала. В този процес едно изречение, една дума, един текст се гледа най-малко от 20-30 юристи, подчерта Цонев.

Колкото до обвиненията на Бойко Борисов, че не са взети предвид някои негови предложения, като например за използването на подслушвателни устройства единствено с разрешението на министъра на вътрешните работи, Цонев заяви, че ако това не е станало, то законодателят, а не МС или министърът, е решил, че не трябва да стане.

Споделяне

Още по темата

Още от България