След Саддам вестниците в Ирак се множат и се радват на свобода - до известна степен

Вестниците в Ирак никога не са се отличавали с голямо разнообразие - всички те са публикували едни и същи дълги речи на Саддам Хюсеин. Но сега иракските читатели могат да избират сред изобилие от политика, икономика, спорт, клюки и многобройни скандали.

Откакто Саддам бе свален от власт през април, нови вестници никнат като гъби и упражняват свобода на словото, каквато Ирак не е имал десетилетия наред.

"Преди ние нямахме вестници. Те бяха листове хартия, на които бяха напечатани дългите речи на Саддам", посочва Акрам Хюсеин Сабет, заместник-главен редактор на вестник Сабах (Утро), който е подкрепян от оглавяваната от САЩ администрация.

Сабах - единственият сега официоз, е с около 50-хиляден тираж и излиза два пъти седмично. Той е вторият по разпространение след Заман (Време) - независим всекидневник, ръководен от бившия дисидент Саад ал Мазаз.

"Всичките 50 хиляди броя, които печатаме ежедневно, се изкупуват, затова планираме след няколко месеца да увеличим тиража до 250 000", каза за Ройтерс директорът на вестника, който излиза в Багдад и в Лондон.

Продавачите на вестници споделят, че търговията им върви много активно. "Преброил съм 110 нови вестника, появили се, откакто Саддам падна от власт", казва Ноа аш Шамаси, който повече от 20 години е управител на Ибдаа, магазин за книги и вестници в Багдад.

"По-рано имаше само 5 политически всекидневника и 12 седмичника. Над половината от тях се управляваха от големия син на Саддам Удай. При стария режим продавах около 100 вестника на ден, а сега - повече от 200."

Третият най-купуван вестник в магазина на Шамаси е Хабзбуз, таблоид с комикси, основан от Иштар ал Ясири - млад журналист, който е работил в един от вестниците на Удай.

Много от новите издания разчитат на материали със скандален и сензационен характер, като публикуват криминална хроника, новини от развлекателния бизнес и пикантни клюки за Саддам и неговото семейство.

За да увеличат тиража си, някои са възприели тона на засилващите се антиамерикански настроения.

Сабах, който помества официалните съобщения на ръководената от САЩ администрация, неотдавна писа, че на вестниците се забранява да подстрекават към насилие срещу американските окупационни сили. Мярката се въвежда в съответствие със закон, обявен от администрацията и забраняващ подбудителство към насилие.

Как ще действа на практика тази забрана, ще е важна проверка за свободата на медиите в Ирак. "Решението не съответства на декларациите на САЩ, че са дошли тук, за да освободят Ирак и да създадат демократична система", смята журналистът Хадим Акраш. "Иракските журналисти, които току-що се освободиха от ограниченията, налагани от бившите власти, не биха приели никакви мерки, ограничаващи свободата на словото. Не мисля, че американците ще наложат това решение, защото, сигурен съм, те не искат да влязат в сблъсък с иракските журналисти."

Този месец американското военно командване предприе необичайната стъпка да излезе с декларация-опровержение на публикация във вестник Саа (Час), според която военнослужещи на САЩ изнасилили две момичета. В декларацията бе казано, че това съобщение е злоупотреба със свободата на печата.

Вестник Саа, който е ръководен от видния мюсюлмански духовник Ахмед ал Кубайси, реагира, като уволни журналиста, автор на публикацията. Кубайси е първият иракски духовник, който оглави протестна акция в Багдад с искане съюзническите войски да напуснат Ирак.

Много от новите вестници са органи на политически партии, които са се противопоставяли на Саддам и са действали нелегално по негово време, или са били учредени след падането му от власт.

Итихад (Съюз) на Патриотичния съюз на Кюрдистан е първият вестник, започнал да излиза в Багдад след свалянето на Саддам. Итихад бе последван от Таахи (Братство), издаван от друга кюрдска организация - Кюрдската демократична партия. И двете партии участваха в управлението на автономните зони в северен Ирак след края на войната в Залива през 1991 г.

Свои вестници имат Иракският национален конгрес, Комунистическата партия, Ислямската партия Дауа и подкрепяният от Иран Висш съвет за ислямска революция в Ирак.

Независими печатни издания бяха създадени от известни журналисти и бизнесмени. Сред тях е магнатът от сладкарската промишленост Али ал Хамдани, който издава седмичника Джамахир (Народ).

За някои читатели всичко това е твърде много. "По-рано изчитах вестниците за 5-10 минути", казва журналистът Гасан ал Гади. "Сега, ако искам да прочета някои от тях, ми трябва цял ден."

Споделяне

Още от Свят