След съдиите и ВСС осъди нападките на Лютви Местан

Лидерът на ДПС обяви, че разбира реакцията на съвета, критикувайки го, че не е последователен

Лютви Местан. Сн. БГНЕС

Три дни, след като лидерът на ДПС Лютви Местан нападна Софийския апелативен съд (САС) заради решението му да освободи под домашен арест Октай Енимехмедов, осъден наскоро на 3 години и половина затвор за закана с убийство срещу Ахмед Доган, Висшият съдебен съвет (ВСС) излезе с декларация по този повод.

Позицията на кадровиците в съдебната власт стана факт, след като първо ръководството на САС, а след това и Съюзът на съдиите в България (ССБ) остро разкритикуваха поведението на партийния лидер, сравнявайки го с навика на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов публично да напада съда заради негови решения.

Макар и значително по-меко, от ВСС също призовават политиците да се въздържат от подобни прояви: "Висшият съдебен съвет не приема обвинения, че съдът и прокуратурата със своите актове покровителстват някоя от страните в процеса. Напомняме, че съществува законова процедура за обжалване на тези актове, в която процедура се установява тяхната правилност. В случай, че представителите на някоя от останалите власти, или който и да е български гражданин, имат данни за извършени нарушения от конкретни магистрати, следва да реагират за това по предвидения в закона ред".

Самият Местан реагира на декларацията на ВСС чрез сайта на партията си, където бе публикуван негов коментар, че разбира реакцията на съвета, "макар да нямам обяснение защо ВСС бе толкова мълчалив или в най-добрия случай неуместно предпазлив по повод на многобройните откровени и груби намеси в независимата съдебна власт от страна на най-висши представители на изпълнителната власт в периода юли 2009 – май 2013 г."

"За разлика от тях, както вече подчертах в изявлението си, ние никога не сме се намесвали в работата на съдебната власт нито по отношение на кадруването (Кокинов моли Борисов, а не ДПС и мен, да го направи апелативен прокурор), нито в което и да е конкретно дело, въпреки десетките съдебни производства срещу кадри на ДПС. Независимостта на съдебната власт няма проблем, свързан с ДПС", заявява още Местан.

По думите му "позицията на ВСС е разбираема от гледна точка на конституционните функции на този орган, с уговорката за необходимостта да е била последователна". Изявлението на лидера на ДПС завършва с уточнението, че "аз не по-малко от ВСС очаквам с нетърпение мига, когато Европейската комисия ще снеме мониторинга от България по глава Правосъдие".

Изказването на Местан, който в петък определи правораздаването по делото срещу Октай Енимехмедов като поръчково, бе разкритикувано от ССБ в събота, като от организацията обявиха като "абсолютно недопустимо от парламентарната трибуна да се коментира правилността на съдебни актове, каквито са невлязла в сила първоинстанционна присъда и окончателно определение, решаващо въпроса за мярката за неотклонение на подсъдим по същото висящо дело".

Организацията напомня, че принципите на правовата държава и разделението на властите изключват възможността представители на законодателната власт и политически фигури да се произнасят по въпроси, които са от изключителната компетентност на съда.

"Общественият дебат за актовете на съдилищата в една правова държава е позволен и полезен. Но в демократичните държави не само съществуващите международни стандарти, а и дължимият отговорен държавнически подход изискват лицата, заемащи висши политически постове и такива в законодателната и изпълнителната власт, да се въздържат от такива коментари, доколкото те представляват намеса в дейността на съдебната власт", заявяват от съдийската организация.

От ССБ допълват, че в изказването на Лютви Местан пряко се оспорват решенията на съда и се сочат "правилните", по убеждение на депутата.

"Изразява се и становище каква е следвало да бъде мярката за неотклонение на подсъдимия, отправя се и обвинение за изпълнение на политически поръчки, участие в сценарии и дискриминационен подход, приписан на съда, в лицето на различни негови съдебни състави. Напомняме, че в съдебния процес са взели участие както професионални съдии, така и съдебни заседатели, които са представители на обществеността. В изказването на г-н Местан се приписват и престъпни по съществото си действия на експерти, дали заключения в това си качество по делото", пише в декларацията на съда.

По този повод ССБ отправя "настойчив призив" към депутатите и представителите на изпълнителната власт да не използват съдебните актове като аргументи в политическите си спорове и за провокиране на етническо противопоставяне.

Споделяне

Още по темата

Още от България