След съдилищата Качински "вдига мерника" на медиите, дипломацията и университетите

Според лидера на управляващата партия в Полша Германия отричала отговорността си за Втората световна война

След съдилищата Качински "вдига мерника" на медиите, дипломацията и университетите

Лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" заяви, че правителството възнамерява "да децентрализира" медиите, след като завърши реформата в съдебната система, която Европейският съюз осъжда като нарушаваща демократичните принципи, предаде Асошиейтед прес.

В две телевизионни интервюта Ярослав Качински каза, че очаква много силна съпротива срещу плановете на партията му да децентрализира медиите.

Той не посочи подробности, но преди това е съобщавал за намерение да ограничи чуждестранната собственост на медии в Полша, припомня АП.

Много полски вестници са собственост на германски компании, а американска компания владее най-големия частен телевизионен канал ТВН.

Качински каза също, че и полските университети се нуждаят от "дълбоки промени".

Той освен това обвини Германия, че не признава отговорността си за Втората световна война, както някои полски "многознайковци", че клонят "нахално" в същата посока.

В дълъг разговор със слушатели на католическата радиостанция "Мария", Качински намекна снощи за пореден път за възможността да поиска от Германия репарации за войната, каквито по думите му все още са дължими на Полша.

Но "за такава голяма операция е необходима ефикасна и предана на държавата дипломация", каза лидерът на партия "Право и справедливост". Той намекна, че сегашната дипломация на

Полша не е такава и вече има изготвен законопроект за реформирането ѝ, който ще бъде гласуван есента.

"Докато имаме малко особен (дипломатически) апарат като сегашния, ще бъде трудно. Става дума за колосални суми и за факта, че германците от години отричат отговорността си за Втората световна война", каза Качински.

"Това се случва и в Полша. Има редица многознайковци, които клонят натам и то съвсем нахално, да си го кажем направо. Музеят на Втората световна война в Гданск не е нищо повече от подарък на (бившия полски премиер) Доналд Туск за Ангела Меркел. Това е музей, който се вписва в германската историко-политическа линия", каза Качински.

Националистическото правителство във Варшава не одобрява музея, защото му липсвал патриотизъм, тъй като героизмът на поляците по време на конфликта бил недооценен, посочи АФП.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?