След САЩ, и ЕС бие сигнал за тревога с корупцията в България

След САЩ, и ЕС бие сигнал за тревога с корупцията в България

След изказванията на държавния секретар на САЩ Джон Кери в София преди две седмици, публикуваният в сряда мониторингов доклад на Европейската комисия (ЕК) е вторият ясен сигнал към България, че липсата на напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност са сериозен риск за страната, който я прави уязвим партньор в евроатлантическата общност.

ЕК посочва, че най-бедната страна в ЕС има "сериозни" проблеми с корупцията по върховете на властта, докато превантивните мерки са все още в "начална фаза". България има също така проблеми с организираната престъпност, слаба защита на свидетелите, "много ниско" ниво на осъдени и на конфискувано имущество.

Нещата се влошават от липсата на независимо правосъдие и политическата нестабилност, заключава докладът.

Европейските експерти са подложили на безпощадна дисекция проблемите с Висшия съдебен съвет (подробности по тази тема може да прочетете в публикацията на Mediapool "ВСС е разнищен в новия доклад на ЕК"). Основното заключение по отношение на корупцията и организираната престъпност е, че въпреки всички препоръки на Брюксел, последвани от обещания, мерки и екшън планове на българските правителства, действията им остават хаотични и неефективни.

Усилията за изчистване на администрацията са "на парче" и "неокоординирани", а "впечатлението е, че решенията са политически мотивирани". В същото време има малко наказателни преследвания по високите етажи на властта, "независимо от мащаба на проблема".

Според бизнес лидери и експерти, анкетирани от Световния икономически форум за индекса на глобалната конкурентоспособност, корупцията е най-проблематичният фактор за правене на бизнес в България, се казва в доклада. Авторите му цитират и индикатора за управление на Световната банка, в който България е последна в ЕС по критерия за контрол на корупцията.

ЕК отбелязва, че напоследък София е направила "честна оценка" на проблемите в антикорупционната област.

Както вече Mediapool съобщи, докладът на ЕК разсипва от критики Висшия съдебен съвет и дава силно положителна оценка на актуализираната стратегия за съдебна реформа, която е плод на усилията на екипа на правосъдния министър Христо Иванов. Този политически документ остава и единственото голямо усилие на страната, което получава силната подкрепа на ЕК.

Брюксел обаче отчита, че политиците в София ще трябва да постигнат необходимия консенсус, за да осъществят стратегията. Еврокомисията призовава за промяна в политическото мислене в България.

Положително оценена е и активността на главния прокурор Сотир Цацаров през първите две години на мандата му. ЕК отчита, че държавното обвинение се активизирало при образуването на дела срещу високопоставени служители, но все още няма присъди. Изрично се подчертава, че в българските затвори има само двама души, наказани за приемане на подкуп. Други 12 са там за даване на рушвети.

"Политическата несигурност и другите предизвикателства през изминалата година направиха трудна задачата за реформи в България. Все пак е положителен знак, че в голям брой области проблемите бяха признати и бяха идентифицирани решения. Сега е време за действие. Реформите, посочени в нашия доклад, ще помогнат за възвръщане доверието на гражданите и на тези, които искат да инвестират в страната", посочва в официалното съобщение първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Euobserver отбелязва, че макар докладът на ЕК за Румъния да е по-позитивен, и двете страни остават под наблюдението на Брюксел. Докладите ще са тъжни четива за българските и румънските политици, тъй като за пореден път ще отложат присъединяването на двете страни към Шенгенската зона. Допълнителен фактор това да не се случи е нарасналата тревога в ЕС за терористични заплахи след атаките срещу "Шарли ебдо" в Париж.

В случая с България, корупцията по високите етажи на властта наскоро бе посочена като заплаха за суверенитета на страната и способността ѝ да следва ясна европейска политика в областта на външните работи и енергийната сигурност. Това бе отбелязано от държавния секретар на САЩ Джон Кери при посещението му в София. "Тук, в България, не става въпрос само за укрепване на демокрацията, а и за създаване на необходимия климат за инвестиции и да можем да предпазим страната от тези, които експлоатират ситуацията и искат да отнемат правото ви да можете свободно да избирате като суверенна държава", заяви Джон Кери на 15 януари на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов.

Оценките на ЕС и САЩ се споделят напълно от българските граждани. Над 96% от тях определят корупцията и организираната престъпност като сериозен проблем на съдебната система, а 78% искат европейският мониторинг да остане. Това показват данните от изследване на Евробарометър в България и Румъния за отношението към Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, публикувано ден преди новите доклади на Брюксел за двете страни да бъдат официално представени.

Следващите доклади на ЕК ще бъдат публикуван "след около година".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?