След сбиване властта заплаши ромите в Асеновград с изселване и събаряне на къщи

Ескалацията на напрежението и реакцията на държавата са по отработените вече сценарии

Снимка: БНР

Сбиване между роми и деца от спортен отбор в Асеновград вдигна градуса на напрежението и държавата реагира по отработения вече механизъм за потушаване му – освен арести и постоянно полицейско присъствие в ромската махала, в градчето пристигнаха големи началници от София, започнаха проверки на адресни регистрации и законни ли са къщите в ромската махала, което може да доведе изселване на хора. В същото време жителите на Асеновград, които протестираха след инцидента в понеделник вечерта, подготвят такъв и в четвъртък.

Мерките бяха обявени след среща във вторник при кмета Емил Караиванов, на която присъстваха главният секретар на МВР Младен Маринов и вицепремиерът Валери Симеонов.

Живеещите в махалата ще се проверяват по постоянен адрес и онези, които не са регистрирани, ще трябва да напуснат. По неофициални данни в махалата живеят около 10 000 души.

Сбиването

Според очевидци боят в понеделник е започнал от тренировка на кануистите и каякарите от детско-юношеската школа на "Асеновец", при която плажуващи наблизо роми започват да се подиграват на състезатели, чиято лодка се обръща във водата. Последвали са остри реплики, псувни и обиди, което е прераснало в замеряне с камъни и сбиване. Ранени са били трима от гребците и едно от ромските деца. Боят е продължил по-късно пред болницата в Асеновград, но вече с участието на роднините на двете враждуващи групи. Там девет души са били арестувани от полицията. Общият резултат е седем души в болница, от които един със счупена китка, а друг със счупени две ребра.

Районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров съобщи, че са повдигнати обвинения на общо деветима души за нападението над гребците в понеделник. Поискано е задържането им под стража за постоянно.

"Държавните органи са влезли в циганската махала" и проверяват наред

"Държавните органи са влезли в циганската махала в Асеновград и ще проверят законността на къщите - незаконните ще бъдат бутнати. Полицията е постоянно в циганския квартал в Асеновград и ще остане там, колкото е нужно. Борбата с битовата престъпност почва от гетата. На придошлите от съседни села цигани в Асеновград, стоящи реално зад проблема, ще бъде направена щателна проверка по адресна регистрация", обяви вицепремиерът Валери Симеонов в Туитър след посещението си в Асеновград.

Вътрешният министър Валентин Радев призова хората да са спокойни, защото освен жандармерията в града са били пратени и допълнителни полицейски сили от Пловдив.

По познатия сценарий

Случващото се сега в Асеновград е буквално повторение на сценариите от последните две години, които се разиграха в Гърмен и Раднево, а още по-рано и на други места. При всички тях тривиални криминални инциденти като сбивания между българи и роми провокираха протести на местните хора, което активира цялата държавна машина, а в Гърмен се стигна до събаряне на цялата ромска махала.

Ако всичко върви "по план", в Асеновград трябва да се появят и футболни агитки, размахващи трибагреници и плакати с патриотично съдържание.

Властта се активира, след като в сряда вечерта над 1000 души се събраха на спонтанен масов протест в центъра на Асеновград заради инцидента. Протестът можеше да ескалира, след като участниците в него се отправиха към ромската махала "Лозница“, но полицията отцепи пътя им и не допусна по-нататъшни сблъсъци. Протестиращите настояваха за повече законност. В протеста участваха и рокери, както стана в Раднево преди година.

Очаква се протестите да продължат и в следващите дни, като за неделя се планира най-масовата проява.

В четвъртък представители на протестиращите се срещнаха с кмета на Асеновград Емил Караиванов, полицаи, прокурори и представители на комуналните оператори.

"Надявам се да има разбиране от страна на гражданите и да се даде необходимото време на отговорните институции да свършат работата си и да накажат виновниците“, каза Караиванов. Той обяви пред протестиращите за организираната проверка за адресните регистрации в махалата.

Цацаров призова инцидентът се да не се използва за политически и други цели

По темата се включи дори и главният прокурор Сотир Цацаров, който обяви, че държавното обвинение ще действа "абсолютно безкомпромисно към всеки, който си позволи подобни нарушение на обществения ред".

"Няма да има компромис към никой, но, моля, случващото се, особено в Асеновград, да не се използва за политически и други цели. Не бива ромското население да бъде плашено, че едва ли не ще бъде подложено на необосновани репресии. Никой няма да атакува ромската махала в Асеновград, но виновните ще понесат наказанията си. Искам да помоля персонално народния представител Манол Генов (от БСП – б.р.), който, както е известно, е със свален имунитет – Моля, не звънете на районния прокурор по нощите, не е нормално да му се звъни в 00:30 през нощта, не е нормално пред него да се заявява, че полицията и прокуратурата спят. Моля ви, не използвайте всичко онова, което става за политически цели. Ако го използвате и прекрачите границата на закона, ще последват адекватни действия от нас", каза Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България