След сблъсъци с полицията: масов плаж и неприета оставка на шефа на МВР-Бургас (видео)

След ескалация на напрежението и сблъсъци с полицията гражданите от инициативата за масово ходене на плаж при лятната резиденция на Ахмед Доган в парка Росенец постигнаха целта си и стигнаха до морския бряг. Заради ексцесиите шефът на полицията в Бургас беше принуден да подаде оставка, но в последствие тя не бе приета.

Планираният съботен плаж ескалира в сблъсъци между протестиращи и полицията в събота по обяд при опит да се пробие полицейския кордон, след като сутринта "плажуващите" не бяха пуснати. "Росенец" осъмна с полицейски кордон, който пропускаше в охраняваната от НСО зона само организираните симпатизанти на ДПС, но не и други протестиращи, което нагнети напрежение. По-късно след намеса на кмета на Бургас Димитър Николов протестиращите бяха допуснати по обиколен път през скалите до плажа. 

Преди това при ексцесиите обаче един от организаторите на протеста Иво Мирчев беше задържан, закопчан с белезници и отведен от полицията. Другият организатор, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, беше повален на земята.

Вътрешният министър Младен Маринов поиска по настояване на премиера Бойко Борисов оставката на шефа на полицията в Бургас Радослав Сотиров и съобщи, че всички задържани край "Росенец" ще бъдат освободени. Малко по-късно Сотиров подаде оставка.  Няколко часа след това обаче Маринов се отметна и каза, че няма да приеме оставката на Сотиров и че МВР е взело "възможно най-адекватните мерки за предотвратяване на сблъсъци в парк "Росенец". Професионалното ръководство на МВР е защитило действията на директора на бургаската полиция и Маринов каза, че ще докладва на премиера, че не приема оставката. Това е ярка проява на неподчинение на искане на премиера, при това в кризисна ситуация, което повдига въпроса кой реално контролира МВР.

Същевремнно в София беше организиран нов протест заради полицейското насилие.

Напрежението започна още сутринта, когато стана ясно, че полицията пуска избирателно само здрави и едри активисти на ДПС с брандирани партийни шапки и тениски с Делян Пеевски. Полицаите на място отказаха да допуснат протестиращите до плажа. 

Това наложи промяна в плановете на организаторите и те обявиха, че планираният протест се мести пред община Бургас от 11 часа, за да потърсят сметка от кмета на Бургас Димитър Николов.

Самият Николов по-късно окачестви недопускането на протестиращите като грешка и обеща да им съдейства. На място "да плажуват" преди обяд останаха лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и млади, здрави активисти на партията от цялата страна, докарани с автобуси. Същевременно хора от първоначално планираното протестно ходене на плаж продължиха да се опитват да се доберат до обходни пътища до сарая.

Протестът се премести пред общината в Бургас

След неуспешния сутрешен опит за ходене на плаж Христо Иванов и други организатори се преместиха на протест пред общината в Бургас. "Отново виждаме как българската държава е поставена в услуга на Доган. Съгласувано от общината събите беше осуетено и бяха създадени условия за струпване на хора и напрежение. Отиваме пред община Бургас да поискаме сметка на кмета и заместник председател на ГЕРБ. Протестът се мести от бариерата пред общината", написа Иванов във "Фейсбук".

Иванов съобщи, че още вчера са потърсили информация от полицията и кмета на Бургас Димитър Николов какъв ще е режимът на достъп, за да осигурят ред. Отговор обаче не са получили. Не е имало данни за друго планирано събитие.

По думите му полицията е създала предпоставки за напрежение, защото прави "тапа", в която ще се съберат хората от протеста и контрапротеста, което е идеална среда да има провокация. "Искам да предупредя, че това се дължи на липса на организация от страна на полицията. Ние, доколкото зависи от нас, няма да допуснем конфликт. Управляващите от ДПС и ГЕРБ имат интерес да предизвикат провокация, имат интерес да предизвикат насилие", коментира Иванов.

Инициативата за масово ходене на плаж тази събота дойде след като преди дни Иванов стигна с лодка до плажа в парк "Росенец", но беше изгонен от охранители на НСО. Случката с охранявания от НСО сарай прерасна в межуинституционална война между президента, правителството, прокуратурата, обиски в президентската институция и последвали протести срещу олигархичнния модел. Скандалът взе главата и на началника на НСО.

На плаж останаха Карадайъ и активисти на ДПС

Акцията за съботно ходене на плаж целеше по суша и по море хората да се придвижат до засипания с чакъл плаж в парка. Същевременно обаче бяха организирани и контраплажуващи в подкрепа на Доган, като още снощи на място пристигнаха с автобуси хора от Гърмен. По-късно в събота сутринта в парка Росенец пристигна и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той бе посрещнат в района от симпатизанти със скандирания "ДПС". В парка "Росенец" е и кметът на Община Гърмен Феим Иса. На място има струпване на много автобуси, от които слизат млади мъже. Те твърдят, че са от Айтос, Кърджали, Благоевградско, Силистра, Пазарджик, Търговище и са дошли на почивка и да се изкъпят в морето. В т.нар. летен сарай на Доган има стотици активисти на ДПС, докарани от различни места в страната, но няма напрежение с "плажуващите".


Сн. бТВ

Малката брегова ивица се намира до имота, станал известен като лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Самият Доган е вътре в сарая и коментира пред бТВ, че се надява да не се стига до сблъсъци. Той показа имението, в което отглежда рози, био краставици и домати, но не пожела да застане пред камерите. 

Протестиращи в крайна сметка достигнаха до плажа

По-късно кметът на Бургас Димитър Николов оцени  като грешка решението на полицията за недопускането на протестиращите до парк Росенец и се върна на място с протестиращите, за да им осигури достъп заедно с полицията.

"Предотвратявам в момента това да не се стигне до по-тежък сблъсък. Създадена е организация. Обмисляме варианта по безопасен начин да дадем възможност на група лица да отидат на плажа, за което най-вероятно им е посещението", заяви дошлият на място директор на МВР-Бургас, който по-късно подаде оставка Радослав Сотиров.

На въпрос на Mediapool на какво основание са пуснали безпрепятствено толкова много хора, автомобили и автобуси на ДПС, директорът на полицията в Бургас отказа коментар. 

Протестиращите бяха насочени по заобиколен маршрут през скали, като някои от тях се отказаха и върнаха, а други продължиха и стигнаха до плажа, където влязоха в морето и започнаха да се къпят. Развяха български знамена и изпяха химна на България.

През целия ден хора опитваха да стигнат по плажа по различни маршрути по суша и вода.

До базата на Нефтохим бе паркиран автобус с хасковска регистрация, който бе пуснат от полицията за разлика от колите на протестиращите. Опити да достигнат до плажа в парк Росенец имаше и по вода. Първи до кея достигна голям катамаран, в който беше екип на в. "Днвеник", но симпатизантите на ДПС не им разрешаваха да слязат и се опитваха да избутат плавателния съд. Като цяло обаче до сблъсъци между привържениците на ДПС и протестиращите не се стигна.

Докараните от ДПС хора с брандирани бели шапки, стояха отсрани мълчаливо в компактни групи под сенките, с изключение на някои от активистите им, които влязоха в диспути с дошлите да протестират срещу Доган и Пеевски. Протестиращите обясняваха на активистите на ДПС, че всички сме един народ и нарочно ни разделят, но не бива да допускаме да се влезе в сценария "етнически конфликт". 

Споделяне

Още по темата

Още от България