След сделката за F-16 излишъкът в бюджета се сви до 1.1 млрд. лв.

След сделката за F-16 излишъкът в бюджета се сви до 1.1 млрд. лв.

Излишъкът в държавния бюджет се е свил чувствително към края на август заради сделката по покупката на изтребителите F-16 Block 70, става ясно от съобщение на Министерството на финансите.

От 3.2 млрд. лв. в края на юли плюсът в хазната пада на 1.1 млрд. лв. или 1% от БВП месец по-късно, сочат данните. Свиването на излишъка се равнява точно на преведената на производителя в САЩ сума за самолетите - 2.1 млрд. лв.

По данни на финансовото министерство приходите в бюджета към края на август се очаква да бъдат в размер на 29.3 млрд. лв., което е с 3.3 млрд. лв. повече от миналата година. Ръст се отчита както при данъчните и неданъчните приходи, така и при средствата от ЕС. Увеличението на данъчните приходи в сравнение с 2018 г. е 1.9 млрд. лв., а на неданъчните - 1.1 млрд. лв., които идват главно по линия на Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Разходите към края на август 2019 г. са в размер на 28.2 млрд. лв., което е с около 4.6 млрд. лв. повече в сравнение с 2018 г. Освен на военната сделка увеличението се дължи и на нарасналите заплати в бюджетната сфера, по-високите разходи за пенсии и за здравеопазване, посочват от финансовото министерство.

Споделяне

Още от Бизнес