След серия срещи "на върха", магистратите май ще си получат бонусите

След серия срещи "на върха", магистратите май ще си получат бонусите

Съдебната система ще получи парите за коледните си бонуси, съобщи в сряда правосъдният министър Маргарита Попова. Преди това финансовия министър Симеон Дянков категорично отказа да отпусне 28 милиона лева, които бяха поискани от магистратите. Това доведе до серия от работни срещи в сряда по върховете на държавата, в които взеха участие премиерът, главният прокурор, членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), правосъдният, вътрешният и финансовият министър.

По неофициална информация министър-председателят Бойко Борисов лично се е застъпил за отпускането на парите за съдебната система и това е довело до обрата.

ВСС гласува раздаването на тези пари за допълнително стимулиране още в началото на декември. Финансовият министър се забави да ги преведе по сметката на Висшия съдебен съвет (ВСС), докато стана невъзможно изплащането им поради коледните и новогодишните празници.

Решението за превеждане на 28-те милиона лева, спрени от Дянков, най-вероятно ще бъде взето от Министерския съвет на следващото му заседание, а може и по-рано на подпис. 

"Очаква се през идната седмица на заседание на Министерския съвет да бъде гласувано решение, с което ще се гарантира финансовата независимост на съдебната власт. Умишлено изпълнителната власт не е засегнала финансовата независимост на съдебната система. Всички признават пропуските в комуникацията помежду си", заяви Маргарита Попова.

В сряда, преди серията от работни срещи, финансовият министър изпрати писмо до ВСС, с което обясни, че няма законов начин, по който да даде исканите от магистратите пари. Така той отговори на писмото на съдебния съвет от понеделник, с което бе призован да отпусне 28 милиона лева от спестените средства на съдебната система.

Дянков обясни в писмото си, че Законът за съдебната власт (ЗСВ) му забранява да преведе средствата. Още в понеделник някои членове на ВСС бяха на мнение, че поредният им опит да си раздадат бонуси е обречен, ако се спазва буквата на закона.

В ЗСВ се казва, че съдебната система ще може да разполага със спестените и прехвърлени в бюджета за 2010 г. средства едва в края на текущата година, когато стане ясно какво е изпълнението на приходите в системата.

"Осигуряването на допълнителен лимит може да стане само чрез изпреварващо финансиране в рамките на одобрените с чл. 2 от Закона за държавния бюджет за 2010 г. разходи по бюджета на съдебната власт", завършваше писмото министър Дянков. С други думи, ако съдебната система мотивира искането си да получи повече от една дванадесета част от бюджета си за тази година за първия месец на годината, ще може да разполага с допълнителни средства. Поради законовите ограничения все още не е ясно как точно ВСС ще успее да използва парите след като ги получи.

В сряда стана ясно, че в Министерството на правосъдието са раздадени бонуси в размер на 400 000 лева. Маргарита Попова обясни, че тези средства са дадени на служителите преди 11 декември, когато Дянков издаде забрана да се раздават добавки в министерствата. Министърът призна това след като представители на съдебната власт отправиха обвинения, че в изпълнителната власт се раздават премии, докато парите за магистратите се спират.

Споделяне

Още по темата

Още от България