След Северен Рейн-Вестфалия Шулц и Меркел гледат към парламентарните избори

След Северен Рейн-Вестфалия Шулц и Меркел гледат към парламентарните избори

Кандидатът на социалдемократите за канцлер на Германия Мартин Шулц заяви в понеделник, че до парламентарните избори на есен има дълъг път, осеян с клопки, докато канцлерът Ангела Меркел изрази голямо задоволство след вчерашната важна изборна победа, предаде Франс прес.

"Едно нещо е напълно ясно. До парламентарните избори на 24 септември има дълъг път. Той е осеян с капани, но социалдемократическата партия има боен опит", каза бившият председател на Европейския парламент на пресконференция в централата на партията си в Берлин.

Консерваторите на Меркел победиха вчера на регионалните избори в провинция Северен Рейн-Вестфалия, като получиха 33 процента от гласовете и изпревариха с 1,8 процентни пункта противниците си от социалдемократическата партия.

Това е трета поредна победа на регионални избори за Християндемократическия съюз от началото на годината, дошъл след трудната 2016 г., през която правителството на Меркел бе критикувано заради смятаната за твърде щедра миграционна политика.

"Това е много радостен ден", каза с усмивка кенцлерът. "Сега започваме нова фаза в тази изборна година", подчерта тя. "Ще направим всичко, за да организирана предизборна кампания, която да ни донесе победа на изборите на 24 септември", каза Меркел, която ще се бори за четвърти мандат на канцлерския пост.

Победата в най-многолюдната германска провинция укрепва позициите на Меркел в тази борба.

През последните месеци нейната партия спечели изборите в още две провинции - Саар и Шлезвиг-Холщайн.

Победата на християндемократите в Северен Рейн-Вестфалия слага край на управлението на социалдемократите в провинцията и е тежък удар за социалдемократическия кандидат за канцлер Мартин Шулц.

Резултатът от изборите в Северен Рейн-Вестфалия може да доведе до съставяне на коалиция между партията на Меркел и социалдемократите, оглавявана от християндемократа Армин Лашет.

Друг възможен вариант за управление в провинцията е коалиция между християндемократите и свободните демократи, които според предварителните резултати печелят 12,6 процента от гласовете.

Данните от изборите показват, че партията "Левите" получава 4,9 процента и не преминава 5-процентовата бариера за влизане в провинциалния парламент, а дясната партия "Алтернатива за Германия" събира 7,4 процента, което значи, че вече си осигурява представителство в 13 германски провинции.

Вчерашните избори бяха катастрофа за досегашния коалиционен партньор на социалмдемократите в Северен Рейн-Вестфалия - партията "Съюз 90/Зелени", която спечели едва 6,4 процента от гласовете.

Споделяне

Още от Европа