След сигнал от журналисти ВКС ще решава за закритите съдебни заседания

След сигнал от журналисти ВКС ще решава за закритите съдебни заседания

След сигнал на журналисти от централни медии, Върховният касационен съд (ВКС) образува тълкувателно дело в опит да реши окончателно проблеми със закритите съдебни заседания. Много често с противоречиви мотиви съдии решават да закрият заседанията, когато като доказателства са представени данни, събрани със специални разузнавателни средства.

Съдиите и прокурорите често тълкуват превратно Закона за СРС, в който ясно е написано, че тайни са способите за събиране на информация със СРС, а не самата информация. В началото на март над 30 журналисти от централни медии сезираха заместник-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Павлина Панова с молба за съдействие за принципно решаване на проблема.

Поводът бе отказът на състав на Софийския апелативен съд да допусне журналисти в залата, за да отразят две обществено значими дела – срещу магистратите Анелия Цветкова и Славчо Петков. Причината бе наличие на доказателства, събрани със СРС-та. На първа инстанция обаче и двата процеса вървяха при открити врата.

След подаването на писмото на журналистите, ВКС проучи въпроси и наистина намери, че практиката по темата е противоречива. Много често от съдебните протоколи не става ясно защо едно дело се провежда при закрити врата. Има и примери, в които, въпреки грифа за секретност, делата са били изцяло публични, както и такива, които на една инстанция са били проведени при закрити врати, а на друга – не.

В проверката на ВКС са цитирани и дела по мерки за неотклонение, по които има приложени специални разузнавателни средства, но в някои съдилища те се гледат при закрити врати, докато при други заседанията са открити.

За първи ВКС отправя покана за участие в дебатите по тълкувателното дело и към неправителствени организации.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?