След Симеон, и прокуратурата проверява Абрашев за корупция

Върховната касационна прокуратура е постановила да се извърши прокурорска проверка за водени преговори за трансформиране на Националната галерия за чуждестранно изкуство в "Хотел и търговски център" срещу получаване на неправомерна облага в особено големи размери.

След като заместник -министърът на културата Бисера Йосифова обяви, че и е предлаган подкуп от 150 000 долара, за да бъде одобрен проект на турска фирма MNG за преобразуване на НГЧИ в "художествен хотел и търговски център", а също че министър Абрашев и съпругата му Люлина са ходили в Анталия на разноските на кандидат инвеститорите, и премиерът Симеон Саскобургготски нареди проверка.

Прокурорската проверка ще се води срещу отговорни длъжностни лица от Министерство на културата с оглед данни за престъпления по Глава 8 от НК, раздел 4 "Подкуп" и е по повод изнесени в медиите данни, съобщават от прокуратурата.

Вчера Бисера Йосифова обвини собственото си ведомство в непрозрачност и корупция по повод скандала с плановете на министерството да предостави НГЧИ на турски инвеститор. До декември 2003 г. турската фирма MNG е била единственият инвеститор, кандидатствал за НГЧИ, но според Йосифова по-късно се е явила и българска фирма, на която обаче и до сега дирекцията "Имоти" в министерството не е предоставила пакета от документация. Документите обаче били дадени веднага на турския инвеститор, а били отказани на българския ,"с нелепото обяснение, че пакетът от документи бил много обемист и тъй-нареченото му размножаване не можело да се осъществи", разказа Бисера Йосифова пред БНР.

Тя коментира отзвука от оповестяването за предложен ѝ подкуп от 150 хил. лева, за да даде одобрението си за преобразуване на НГЧИ в хотел.

Обвиненията към турските фирми са неточни, защото подкупът е бил предложен от българин - "от онази част от обществото и от някои среди в това общество, които са имали голям интерес от започването на една такава гигантска инвестиция", по думите на зам.-министърката.

"Само си представете колко би струвала една климатична инсталация", даде пример Йосифова и уточни, че "това са нашите хора тука, които си казват - идват големите пари".

Според източници от министерството на културата за турската инвестиция и преобразуването на НГЧИ в хотел е лобирал и съответно - предлагал подкупи - близкият до ДПС скулптор Вежди Рашидов. Самият проект бил движен не от министъра на културата Божидар Абрашев, а от съпругата му Люлина.

Зам.-министър Йосифова посочи, че от самото начало е запозната с предложението за инвестиране в НГЧИ и превръщането ѝ в конгресен център. Оказва се, че предложението не е било за конгресен център, а съчетание между хотел и музей, обясни тя. Направени са три варианта на идеен проект. От самото начало бе ясно, че тези хора нямат интерес в това, в което ние имаме, каза Бисера Йосифова и допълни, че въпросът е защо се протака толкова отказът.

Налице са непрозрачност и неяснота във взаимоотношенията между обществото и министерството на културата, както и между самите служители на министерството, коментира Бисера Йосифова.

Споделяне

Още от България