След Сирия САЩ напускат и Афганистан?

Министърът на отбраната Джим Матис подаде оставка заради разногласия с президента

Джим Матис и Доналд Тръмп

След Сирия въоръжените сили на САЩ ще напуснат, поне частично, и Афганистан. Решението на президента Доналд Тръмп още не е обявено официално, но като негово косвено потвърждение може да се приеме новината, че министърът на отбраната Джим Матис е подал оставка поради разногласия с държавния глава.

Президентът Доналд Тръмп реши да изтегли значителна част от американските войски в Афганистан, каза за Франс прес пожелал анонимност висш американски представител, ден след като бе огласено изтеглянето на американските сили в Сирия.

"Решението е взето. Ще има значително изтегляне" от Афганистан, каза източникът.

Засегнати от това решение ще бъдат около 7000 от общо 14-те хиляди американски военнослужещи в Афганистан, съобщават в. "Уолстрийт джърнъл" и "Ню Йорк таймс".

Тези войници служат едновременно в мисията на НАТО в подкрепа на афганистанските сили и в отделни операции за борба с тероризма.

Според източника на АФП президентът Тръмп е взел това решение във вторник, когато обяви пред Пентагона намерението си да изтегли американските сили от Сирия.

Решенията на Тръмп за Сирия и Афганистан може да имат сериозни геополитически последици в засегнатите райони.

Матис и други влиятелни военни съветници убедиха миналата година милиардера републиканец, който първоначално не беше съгласен с тази идея, да изпрати още няколко хиляди войници в Афганистан, където талибаните бяха започнали отново да печелят терен по отношение на афганистанските сили.

Решението за изтегляне на значителен брой американски войници от Афганистан е взето в момент, когато Вашингтон насърчава постигането на мирно споразумение с талибаните.

Оставката на военния министър

Няколко часа преди да се появи новината за евентуалното изтегляне от Афганистан и ден след като бе огласено решението за изтегляне на американските сили от Сирия, президентът Тръмп съобщи, че министърът на отбраната Джим Матис ще освободи поста в края на февруари.

"Генерал Джим Матис ще се оттегли, с почести, в края на февруари, след като работи като министър на отбраната в моето правителство в последните две години. Докато Джим заемаше поста, беше постигнат огромен напредък, особено по отношение на покупките на нова бойна техника. Генерал Матис много ми помогна да накараме съюзниците и други страни да поемат своя дял от военните задължения. Скоро ще бъде назначен нов министър на отбраната. Изключително благодарен съм на Джим за службата му!", писа президентът в Туитър, цитиран от ДПА.

По-късно стана ясно, че Матис напуска правителството заради разногласия с президента.

"Тъй като сте в правото си да имате министър на отбраната, чиито възгледи са по-близки до вашите, смятам за правилно да се оттегля", пише в писмодо Тръмп, в което обявява оставката си бившият генерал от морската пехота. Матис бе категорично противпредстоящото изтегляне от Сирия, отбелязва Франс прес.

Срокът ми на тази длъжност приключва на 28 февруари 2019 г., което ще даде достатъчно време за издигане на нов кандидат за нея и за утвърждаването му, посочва в писмото Матис.

Смятам, че трябва да подхождаме твърдо и недвусмислено към онези страни, чиито стратегически интереси се пресичат все по-напрегнато с нашите, заявява Матис, сочейки Китай и Русия.

Разбиранията ми, че към съюзниците трябва да се отнасяме с уважение, като наред с това сме проницателни както по отношение на злонамерените сили, така и на стратегическите съперници, са оформени в резултат на 40-годишният ми опит в тази област, отбелязва Матис, цитиран от ДПА.

Трябва да направим всичко възможно да развиваме международен ред, който благоприятства максимално нашата сигурност, благосъстояние и ценности, а за да постигнем това, разчитаме на солидарността в нашите съюзи, изтъква той.

САЩ остават ангажиранис унищожаването на "Ислямска държава"

Същевременно САЩ заявиха пред Съвета за сигурност на ООН, че остават обвързани с пълното унищожаване на "Ислямска държава" в Сирия и ще продължат да настояват за изтегляне на подкрепяните от Иран сили от страната, предаде Ройтерс.

В сряда Тръмп заяви, че войските са изпълнили мисията си да разгромят ИД и повече не са необходими - решение, което предизвика остри критики от страна на някои съпартийци на Тръмп и безпокойство сред чуждестранните съюзници.

САЩ остават ангажирани с окончателното унищожаване на ИД и други терористични групировки в Сирия и по света, заяви пред Съвета за сигурност политическият координатор на американската мисия в ООН, дипломатът Родни Хънтър.

"Ще използваме всички инструменти на националното си влияние, за да окажем натиск за изтегляне на подкрепяните от Иран сили. Ще продължим да работим със съюзниците си за справяне с тероризма. САЩ ще продължат да работят също със страни, с които споделят общи виждания, с ООН и сирийската опозиция за намиране на дипломатически изход от конфликта", допълни той.

Френският посланик в ООН Франсоа Дьолатр каза пред Съвета, че според оценката на Париж "Ислямска държава" продължава да е заплаха за района на Леванта в Близкия изток.

Дьолатр каза, че е много важно САЩ да не допуснат ново надигане на тероризма и да гарантират сигурността на населението в Северна Сирия както и тази на всички американски партньори на място.

ИД е отслабена, но битката не е приключила, заяви френският посланик.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?