След скандал: Ива Митева реши, че законопроектът за НСО все пак е приет

След скандал: Ива Митева реши, че законопроектът за НСО все пак е приет

Циркът с приемането на промените в Закона за Националната служба за охрана (НСО) продължи втори ден в Народното събрание.

След хаоса, предизвикан в четвъртък с тълкуванията на правилника за гласуване, днес след два председателски съвета и една почивка за сваляне на напрежението, председателят на парламента Ива Митева смени два пъти позицията си и в крайна сметка обяви, че внесеният от нея самата законопроект е приет на първо четене.

В проекта на "Има такъв народ" се предвижда специализиран транспорт да нямат членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС и главният прокурор, но да им бъде осигурена охрана, ако са застрашени. Предвижда се да отпадне сегашното положение за президента, премиера и председателя на Народното събрание след напускане на постовете 4 години да имат специализиран превоз. Друго предложение е членовете на семействата на премиера, президента и председателя на НС да не се ползват от охрана на НСО.

Спор - приети ли са или не законопроектите

Днешното заседание на парламента започна със спор дали да се гласуват отново двата законопроекта за промени в Закона за НСО.

Председателят на парламента Ива Митева предложи гласуването на двата законопроекта да бъде включено в дневния ред на Народното събрание. Аргументът ѝ бе, че при първото гласуване на измененията има нарушения на правилника - гласувано е по-малко от 30 секунди, не е обявен резултат, при прегласуването е нямало кворум, но заседанието продължило.

"Има нарушение на правилника при първото гласуване на промените в Закона за Националната служба за охрана. Оттам нататък няма валидни решения. Смятам, че всички гласувания са нищожни", обяви тя.

Предложението ѝ предизвика дискусия в пленарната зала.

От ГЕРБ-СДС възразиха на искането на Митева. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова заяви, че е имало гласуване и двата законопроекта не са приети.

"Опитвате се да пренапишете правилника и да измислите нови правила на конституцията. Няма никакво основание отново да предлагате тази точка да влезе в дневния ред", каза Атанасова. Тя напомни на Митева, че е участвала във вчерашния дебат по законопроектите и не може да ръководи заседанието сега. Съпартиецът ѝ Христо Гаджев заяви, че според логиката на шефа на парламента, проведеният вчера дебат също е невалиден.

Същата хипотеза застъпи и Хамид Хамид от ДПС. "Ако приложим вашите аргументи, то дебатът ще се окаже нищожен и незаконен", каза Хамид. Той поиска обсъжданията по законопроектите да се проведат наново следващата сряда, преди да бъдат гласувани отново.

"Няма да го направя. При обсъжданията на закони кворум не се изисква. Това е поправка на конституцията от 2005 г.", отговори му Ива Митева.

Това, което трябва да се направи при наличие на отворена точка в дневния ред, е да продължим, всичко останало е интерпретация, заяви Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме", който е и вносител на един от законопроектите.

Тошко Йорданов се извини на Митева

От "Има такъв народ" на трибуната излезе заместник-председателят на партията Тошко Йорданов. Той се извини на Митева за грубото си отношение към нея вчера. Направи го, след като от ГЕРБ му напомниха за това.

"В нашата група сме свободни хора и си говорим като свободни хора, а не като политически лицемери, каквито сте в ГЕРБ към висшестоящите", каза Йорданов. Той хвърли вината за проваленото заседание в четвъртък върху Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която го води, и я обвини в "тотална некадърност и некомпетентност".

"Когато се гласува тази точка, ще се види кои в тази зала подкрепят Бойко Борисов и Цвета Караянчева да останат с охрана", закани се Йорданов.

В защита на Кирова се включи Хамид Хамид от ДПС. Той призова Ива Митева да не допуска Йорданов да обижда заместник-председателя на парламента.

"Вчера допуснахте г-н Тошко Цветанов да обиди председателя на Народното събрание, днес допускате г-н Цветанов да обижда зам.-председател на Народното събрание. Г-н Тошко Цветанов вече е рецидивист в тази посока. Засрамете се, г-н Тошко Цветанов", подигравателно заговори Хамид, като използва прозвището, което вчера даде на Йорданов.

Ще възстановяваме ли парламентаризма?

Татяна Дончева от ИБГНИ, която вчера подкрепи тезата, че няма кворум за гласуванията, сега предложи Митева да подпише законопроектите и да ги пусне на второ четене.

"Няма нужда да извиваме ръцете на залата да гласува за десети път ... Това е все едно да връщате един мач 30 минути назад и да кажете, че преди 40 минути е станало така, па така, па така", заяви Дончева.

"Кажете, че е привилегия главният прокурор да бъде с охрана, защото пък аз приемам, че главният прокурор няма да се казва само Иван Гешев, няма да бъде пожизнено и до края на света Иван Гешев, и че, като трябва да отстраним Иван Гешев, ще го отстраним, но няма да оставим главния прокурор на държавата без охрана, защото някой е тръгнал нанякъде и той не знае накъде", допълни тя.

Татяна Дончева посочи, че принципният въпрос е приемаме ли, че има кворум, когато в залата има хора, независимо, че не участват в гласуването.

"Или прилагате правилника, както се разбрахме в 45-ото и 46-ото Народно събрание, че законът ще се гласува поне от 121 души, а няма да приемаме закони с 61 гласа. Като сме казали така, да караме така, ако ще възстановяваме парламентаризма, ако няма да го възстановяваме, ще си караме, както си е прието и с 61 гласа ще ги приемаме", допълни Дончева.

След много усилия да възпре сепутатите и да премине към гласуване, председателката на парламента се предаде и обяви 30-минутна почивка, като свика за втори път Председателски съвет.

Промяна на позицията

След почивката Митева вече имаше друга теза – внесеният от нея законопроект всъщност бил приет, защото, макар да няма 121 гласували, точно преди вота имало поименна проверка, която показала, че кворум има.

"Установява се кворум от 125 присъстващи, веднага след това е проведено гласуване, на което за са гласували 101 народни представители. В резултат на това обявявам за приет законопроекта за изменение и допълнение на Закона за НСО, внесен от Ива Митева и група народни представители", каза самата Митева.

Последваха нови критики от ГЕРБ. "Преди час вие твърдяхте, че процедурата не е спазена и законите не са приети. Сега твърдите точно обратното. Съжалявам, че вие сте доктор по конституционно право", каза Десислава Атанасова.

"Можете да оспорите решението ми пред Конституционния съд", отговори Митева.

След това председателят на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов нарече от трибуната в парламента ГЕРБ "мафиотска структура".

Александър Ненков от ГЕРБ отговори, че хора с тениски не могат да дават квалификации и обвини председателката Ива Митева в безсилие.

Атанасова поиска Митева да наложи наказание на Йорданов и отстраняването му от пленарна зала.

"Това, че Тошко ви е партиен шеф не означава, че може да му давате да обижда парламентрната група или отделни лица. На Тошко му липсват елементарни познания не само за правилника, но и за културата на всеки един човек. Г-н Тошко, искате ли 600 хиляди граждани да ви посрещнат на улицата", заяви Атанасова.

Митева заяви, че му е направила забележка.

Споделяне

Още по темата

Още от България