След скандал между ДПС и патриотите бе отхвърлена поправка относно гражданство за турци

Мустафа Карадайъ. Снимка: БГНЕС

aПореден скандал си спретнаха в сряда ДПС и Обединените патриоти в парламента. Поводът бе предложението на движението държавата да даде българско гражданство на стотици хиляди в Турция, които имат бащи и дядовци, включително и починали, с българско гражданство.

Партията нa Мустафа Карадайъ внесе поправки в Закона за българското гражданство, но мнозинството в парламента ги отхвърли.

Преди да се стигне до гласуването обаче двете формации традиционно си размениха остри реплики, в които се чуха искания за наказания и дори призиви да бъдат повикани психиатри.

Обединените патриоти обясниха, че и в момента турци с родители с българско гражданство могат да получат български паспорти. Изключение правели изселниците в Турция, които въз основа на спогодба между България и Турция са загубили правото да възстановят гражданството си.

"Целта е в Турция да има още един милион български граждани, които да осигурят правителство на ДПС, с което да приключим българската държава", каза патриотът Станислав Станилов.
И колегата му Павел Шопов обясни, че искането на ДПС прекрачва червената граница на търпимост.

"Ясно е за всички, че това, което се прави, е продължение на турската политика на Балканите, за възстановяване на Османската империя", каза той и призова всички български партии да спрат "тези попълзновения".

В отговор Хамид Хамид от ДПС обясни, че е недопустимо да се говори по този начин в българския парламент и поиска наказания за народните представители на патриотите, след което поиска психиатри да дойдат в парламента.

"Недопустимо е тук да се говори, че ДПС е турска партия, защото ДПС е показала, че е най-българската партия", каза той и припомни, че с помощта на движението България е станала член на ЕС и НАТО. "Лекарите в залата, спешно търсете психиатри", призова още депесарят.

"Това са тези, които имат баща или дядо българин, милеят за България, това са стотици хиляди български граждани, чиито родители са прогонени по време на Възродителния процес. Това са истинските български граждани", заключи депутатът от ДПС. Последвалото гласуване обаче отхвърли предложението.

Споделяне

Още от България