След скандал със затворник и погребение ще се пишат промени за конвойната дейност

Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Десислава Ахладова е разпоредила създаването на работна група, която да предложи промени в конвойната дейност на арестанти и затворници, съобщиха от ведомството ѝ. Причината е скандал със затворник, който не бе допуснат до погребението на майка си, въпреки че съдът бе разпоредил това да се направи. От главните дирекция "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" обаче отказаха да го направят.

За случая разказа в отворено писмо съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд преди няколко дни. Тя обясни, че мъжът е трябвало да бъде изведен за погребението на починалата си от коронавирус майка. Той е в затвора по присъда, постановена в Албания. У нас делото по изпълнение на наказанието още не е приключило, защото се чака отговор оттам и той изчаква в затвора.

Тодорова разкритикува служителите на правосъдното министерство за това, че са си позволили тълкуване на закона при условие, че има съдебно разпореждане за извеждането на затворника. В отговора си дирекция "Охрана" бе написала, че конвоира лица до органи на съдебната власт, а гробището не спада в тази категория.

Казусът се усложнява още, тъй като има решение на Европейския съд по правата на човека заради друг подобен случай – по делото "Вецев" е постановено осъдително решение, тъй като затворник не е бил допуснат до погребението на брат си.

В отговор Ахладова разпореди проверка, а според последното съобщение на правосъдното ведомство, ще се пишат и промени. Срокът за предложения на работната група, която е под ръководството на зам.-министъра Николай Проданов, е един месец.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?