След скандала с Иванчева – белезници ще се слагат по преценка

След скандала с Иванчева – белезници ще се слагат по преценка

Арестантите ще бъдат водени с белезници след преценка за всеки конкретен случай. Това е записано в нова наредба за конвойната дейност, която правосъдното министерство предлага за обществено обсъждане. Тя бе написана след избухналото обществено недоволство през лятото, когато отстранената кметица на столичния района "Младост" Десислава Иванчева бе отведена до болница с белезници на ръцете и краката. Тогава от министерството се оправдаха, че такива са изискванията на инструкцията им и не проявяват специално отношение към дребната жена, която бе цялата окована. Въпреки обещанията за бързина, инструкцията се забави няколко месеца.

Белезници вече ще се поставят след индивидуална оценка, пише в новата инструкция. Ще се вземат предвид възрастта, полът, физическото и здравословното състояние на арестанта, както и "оценка на риска". "Необходимостта от използване на белезници се посочва в заповедта за конвоиране за всеки конкретен случай", пише в документа.

На лекар пак арестантите пак ще се водят с белезници. Те ще се махат едва в кабинета. Има промяна само за оковаването на краката - то ще е задължително при по-тежки случаи - при правени опити за бягство например.

Арестантите ще са под наблюдение и когато ходят до тоалетната, става ясно от инструкцията. Тук обаче документът е далеч по-пестелив. Записано е само, че при ползване "на санитарно-хигиенните помещения от конвоирани лица, всяко лице се води самостоятелно, като се предприемат необходимите охранителни мерки".

И Иванчева, и заместничката ѝ Биляна Петрова се оплакваха, че са наблюдавани от надзиратели мъже, докато ходят до тоалетна в ареста. От снимките на килията им се видя, че тя е отделена от останалата част на помещението с ниска стена. Друго оплакване бе, че ги събличат, за да ги обискират. От правосъдното министерство отрекоха и обясниха, че проверките се правят с метал-детектор. В новата инструкция е записано същото с уточнението, че се проверяват специално джобове, яки, вдлъбнатини на дрехи, колани, обувки и връхни дебели дрехи. Обискът трябва да се прави от служител от същия пол.

На гърба, с дланите навън

Когато арестант се конвоира пеша, ръцете му ще заключват зад гърба, като дланите трябва да сочат навън, пише в инструкцията. Белезниците може да са пред тялото, само ако задължително му е поставен и допълнителен колан, който ограничава движението на вързаните ръце. Коланът ще е задължителен и за арестанти, за които има информация, че могат да отключват белезници, както и ако е правен опит за бягство. 

Когато охраняваните са повече от един, ръцете им се закопчават една за друга. Положението на ръцете се сменя само в обезопасени арестантски помещения или в специалните коли на главна дирекция "Охрана".

При предаване на арестант от една група служители на друга, задължително ще се поставят по два чифта белезници. Едва след допълнителното осигуряване, първият чифт ще се маха.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?