След скъпите яйца Найденов подхвана евтиното мляко

Унгарска суровина подбила цената на българската и сега се засилват проверките по мандрите

След скъпите яйца Найденов подхвана евтиното мляко

Още преди да е дала явен резултат правителствената акция по свалянето на цените на яйцата в магазините, поскъпнали драстично заради спиране на евтиния полски внос, в четвъртък агроминистърът Мирослав Найденов започва нова – за увеличение на изкупните стойности на суровото мляко, които паднали заради евтин внос на унгарска суровина у нас.

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) съобщиха, че Найденов е разпоредил да се предприеме пакет от мерки за подобряване на ситуацията на пазара на мляко и млечни продукти, тъй като цената на суровото мляко паднала с близо 2 ст. до 64.7 ст. за килограм.

Причина за това поевтиняване е засиленият внос на унгарско сурово мляко, което продава на цена от 30 ст. за кг., което е съмнително при положение, че в Унгария средните цени на суровото краве мляко са 54.7 ст. за кг и те би трябвало да се увеличават с транспортните разходи до България, става ясно от съобщението на агроведомството.

Затова и Найденов разпоредил да се засилят проверките на мандрите с оборудване за производство на продукти с растителни мазнини, както и на складовете, които търгуват с растителни мазнини, влагани в храни. Ще се проверят и всички млекопреработвателни предприятия от първа категория дали не изкупуват и преработват мляко от по-ниска категория.

Първокласните мандри ще бъдат следени и дали насочват суровината, която не отговаря на изискванията за най-високо качество, към задължителните млекосъбирателни пунктове за доставка на отговарящо и неотговарящо мляко.

Държавен фонд "Земеделие", който подпомага сектора, пък ще започне да проверява как се транспортира суровото млякото, включително и в междинните млекосъбирателни пунктове. Мандрите ще се следят на входа и на изхода за количеството краве мляко, което се изкупува.

Всички тези проверки трябва да спрат поевтиняването на суровото мляко, но според земеделското министерство това нямало да доведе до поскъпване на млечните продукти в търговската мрежа.

Отделно Найденов е наредил да се създаде нова наредба за качеството на млечните продукти. и за целта е създадена работна група. Тя трябва да изработи изискванията, на които да отговарят млечните продукти, и начина, по който да се етикетират те. Така вече, за да може определен продукт да се обозначава като "млечен" трябва да покрива определени стандарти, които тепърва ще се разписват в наредбата. Отделно ще се етикетират продуктите на млечна основа и продукти, които съдържат в състава си мляко.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?