След смърт на пациентка съдът остави лекаря да практикува

Две инстанции се разминаха тотално за вината на медика

След смърт на пациентка съдът остави лекаря да практикува

Лекар от Варна бе признат за виновен за смъртта на пациентка, но бе оставен да практикува. Това реши окончателно Върховният касационен съд (ВКС). Според съда няма смисъл да се отнемат правата на специалиста УНГ д-р Димитър Габровски, тъй като смъртта на пациентката е "инцидентна проява в трудовата му биография" и ако той не практикува "обществото ще се лиши от ценен специалист в професията, която той упражнява".

Операция на сливици

Д-р Габровски е осъден на година и половина условно за смъртта на 23-годишната Дарина Григорова, починала след операция на сливиците в началото на 2012 г. Освен това е лишен от правото да практикува за срок от 2 години. Това е решението на апелативния съд във Варна, постановено през лятото на миналата година. То се обжалва пред третата инстанция.

Върховният съд решава, че Габровски има вина за смъртта на младата жена и запазва условната присъда, но не и лишаването от права. Лекарят е осъден за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на професия.

Починалата Дарина е оперирана в медицинския център "Сити Клиник – Брегалница" във Варна на 26 януари 2012 г. Медицинската интервенция е рутинна – препоръчано е оперативно отстраняване на сливиците заради честото ѝ боледуване. Д-р Габровски, който е завеждащ отделението по УНГ във варненската болница "Св. Анна", има граждански договор за операции с частния медицински център.

Пациентката няма заболявания, а операцията се смята за рутинна. Жената е оставена за една нощ под наблюдение и по план трябва да бъде изписана на сутринта.

През нощта и на сутринта обаче настъпват усложнения. Състоянието на пациентката се влошава, чувства се зле, има кървене, кръвното ѝ налягане рязко пада, а при опит да бъде откарана в болница "Св. Анна" колабира.

Д-р Габровски пристига в клиниката и прави втора операция в опит да спре кървенето в гърлото ѝ. След направените допълнителни шевове обаче медицинският екип не успява да я изведе от упойката. Закарана е с линейка в болницата, където, след неуспешни реанимационни действия, е обявена смъртта ѝ.

На първа инстанция

Първата инстанция – Бургаският окръжен съд – оправдава д-р Габровски и медицинската сестра, дежурила през нощта след операцията, която е обвинена заедно с него. Съдът решава, че и двамата са положили достатъчно усилия, за да помогнат на пациентката.

Влошеното състояние на починалата Дарина е отчетено едва на сутринта след операцията. В експертизата по делото обаче е записано, че вероятно и през нощта тя е имала кръвоизлив от оперативната рана и е поглъщала кръв.

Съветите на д-р Габровски са били задължително да лежи на една страна и да изплюва всичко, а не да преглъща. Указанията му са били спазвани, твърдят подсъдимата медицинска сестра и майката на момичето, която била при нея през нощта. На сутринта сестрата мери кръвното на пациентката и установява, че е ниско – 80/60. Затова решава да ѝ даде айрян. Поставя и нов абокат, защото преценява, че може да се наложат вливания.

Към 9 часа майката съобщава, че състоянието на дъщеря ѝ се влошава. По това време нощното дежурство на сестрата е свършило, а д-р Габровски го няма – той има планирани операции в болница "Св. Ана". Бащата на оперираната звъни на друг лекар от центъра, който отива да я прегледа. Малко преди това оперираната започва да повръща тънокафява течност. Прави се един преглед, след това в стаята идва управителката на медицинския център. Извикан е специалист УНГ, който малко преди 10 ч. установява голям кръвен съсирек в гърлото ѝ.

По телефона

От медицинския център започва да звънят по телефона на д-р Габровски. Той дава инструкции какво да се прави и се уговарят пациентката да бъде транспортирана до "Св. Ана". При опит да я изведат обаче, тя колабира.

Д-р Габровски разбира за състоянието ѝ чак след 11,30. Междувременно той е извършил две планирани операции. Тогава решава, че трябва да направи ревизия на операцията и тръгва към медицинския център.

Няма условия

Заедно с него тръгва и екипът му от "Св. Анна" – лекар и операционна сестра. Тримата обаче дори не знаят каква е кръвната група на пациентката, а в центъра, където е извършена операцията, не може да се направи такова изследване. Нито пък кръвопреливане. Затова д-р Габровски взима със себе си разтвор ХЕС – заместител на кръвта. Извършена е втора операция, но екипът не успява да събуди пациентката от упойката и вика линейка, която я откарва в "Св. Анна". Малко след 14 часа там обявяват смъртта ѝ.

Кой е виновен?

Според втората инстанция – апелативния съд във Варна – д-р Габровски носи отговорност за смъртта на пациентката. В мотивите им се посочва, че лекарят е бил наясно с всички рискове, а операцията съвсем не е била безобидна, защото имало сраствания и знаел, че може да има кървене. Въпреки това се съгласил да оперира в център, където нямало условия за кръвопреливане.

"От една страна, това са пропуски на медицинския център, но от друга – те са били известни на подсъдимия и той се е съгласил с тях. Няма спор, че той е нямал намерение да посети пациентката поне на следващата сутрин. Разчитал е единствено на дежурната сестра и придружителя на пациента. Само че дежурната сестра няма задължение да преглежда пациента, още по-малко пък придружителят, който не е медицинско лице, може да прецени състоянието на същия. Без съмнение, в конкретния случай, драмата се е развила след полунощ. Ако подсъдимият беше прегледал пациентката дори на сутринта, той неминуемо щеше да види образувалия се голям съсирек", се посочва в мотивите на апелативния съд. Действията на персонала на медицинския център са били хаотични, добавят съдиите.

Според апелативния съд д-р Габровски изобщо не е трябвало да се съгласява да оперира във въпросния център.

"На второ място, след като се е съгласил да оперира при тези условия е следвало да упражни следоперативен контрол, който не се изразява само в осведомяване за общото състояние на пациента, а в проверка на оперативното поле, включително и на сутринта. Дори да се приеме, че се е доверил на специалистите в това заведение относно наблюдението на пациента, то след уведомяването му, че състоянието се е влошило драматично, е следвало да се увери сам и лично и тогава би преценил дали на пациента може да бъде оказана съответна помощ на място или следва да бъде транспортиран в болница като проконтролира начина на транспорт. Дори и в последния случай, пак би разполагал с достатъчно време и възможности да предотврати настъпването на резултата. В случая подсъдимият просто се е предоверил на опита си, който без съмнение е богат, и на рутинността на извършената манипулация", се казва в мотивите на съда.

Тези констатации не са отменени от третата инстанция. ВКС не е съгласен само с отнемането на правата на д-р Габровски, което отменя.

Споделяне

Още от България