След сметището край Пловдив пламна и това на Свищов

Пожарът край три хасковски села е предизвикан от местен, запалил стари дрехи и ги оставил

Снимка БНР

След като три дни властите не могат да се справят с пожара на сметището край село Шишманци, което обслужва завода за преработка на боклука на Пловдив, в сряда следобед пламна и сметището на Свищов, съобщава БНР.

Огънят край Шишманци тлее в дълбочина, а заради задимяването стотици жителите на няколко населени места се събраха в сряда сутринта на протест до завода. Те настояват институциите да наложат сериозен контрол на инсталацията и сметището, за да се сложи край на периодичните инциденти.

Над двеста души от Шишманци, Белозем и Раковски блокираха пътя, който води към входа на завода за отпадъци. Много от тях бяха с маски, демонстрирайки, че не могат да дишат. Хората казват, че положението е непоносимо, защото димът се стеле над целият район от дни.

Те твърдят, че “миризмата е страшна“, а пожарите се случват твърде често. Протестиращите припомнят, че властите и преди са обещали да не се случват подобни пожари, но те продължават. Гражданите настояват за затягане на контрола на територията на завода. Вече е започнала и подписка за закриването на завода за битови отпадъци.

Екипите на пожарната обработват тлеещите участъци на сметището с вода и пръст. Извършват се замервания на въздуха като до момента не са отчетени критични нива на замърсяване. Продължава и разследването на причините за пожара.

Около 16 часа в сряда са се запалили десетки декари от сметището на Свищов. Очаква се в гасенето да се включат екипи на противопожарната служба от цялата област, както и експерти от Регионалната екологична инспекция, защото горящите площи са на десетина километра от града. Няма яснота каква е причината за него.

Има опасност огънят да се прехвърли върху горски масиви, съобщи за БНР кметът на града Генчо Генчев. Обхваната е територия от около 50 декара. Пламъците се извисяват на повече от 10-15 метра.

Изключително е тежка обстановката и към момента започна мобилизация на земеделска техника от земеделските кооперации, които да започнат заораване на площите. Пожарът се разраства и се очаква да достигне горски територии, предава БНР в сряда привечер.

Междувременно е изгасен големият пожар край хасковските села Брягово, Любеново и Родопи е загасен. Огънят засегна около 8000 декара. В гасенето участваха 100 души с 30 противопожарни автомобила и тежки верижни машини.

"Пожарът вече е потушен напълно! Въпреки това ще останат няколко пожарни автомобила до късните часове. Изгоряха общо 8000 декара, от тях 4300 са горски масиви, предимно широколистна гора. Там пожарът беше низов. Това ни дава основание да смятаме, че няма да бъдат напълно унищожени тези горски масиви", обяви областният управител на Хасково Станислав Дечев, цитиран от БНР.

Директорът на Хасковската пожарна Николай Вълчев обясни по-рано днес и как е възникнал пожарът: "Местен човек отива, оставя си отпадъците от дома, запалва ги в покрайнините на селото и ги оставя да горят! Абсолютно безотговорно поведение".

Установено е, че първоначално огънят е тръгнал от нерегламентирано сметище край село Брягово, където са запалени дрехи. От вятъра пожарът се е разраснал към селата Любеново и Родопи. Предполагаемият извършител, на 39 години, не е осъждан или криминално проявен. Настанен е в болница, уточняват от прокуратурата.

"Води се и досъдебно производство за запалване на чужд имот по непредпазливост. В момента се извършват всички процесуално-следствени действия за изясняване на причините", обясни Дечев.

Предстоят огледи и определяне на нанесените щети.

Споделяне

Още от България