След София строителният контрол подхвана висящите кабели из страната

Незаконните базови станции на мобилните оператори в столицата са две трети от всичките

След София строителният контрол подхвана висящите кабели из страната

Година след ударното рязане на висящи кабели в центъра на София, което остави стотици потребители без интернет, телефони, дори СОТ и климатици, Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) започва премахване на жиците в останалите големи градове из страната. Това съобщи началникът на дирекцията Милка Гечева във вторник.

ДНСК е издала 450 заповеди за премахване на незаконните въздушни кабели в големите градове, като 258 от тях са влезли в сила, а изпълнението на 55 от тях започва през април.

Рязането започва от Варна, Русе, Перник, Стара Загора, Видин и Монтана. От дирекцията обясниха, че ще има разлепени съобщения на сградите, които ще бъдат засегнати от премахването на кабелите. Хората да се сърдят на операторите, не на държавата за създадените неудобства, каза регионалният министър Лиляна Павлова. По думите ѝ рязането можело да мине незабелязано от потребителите, ако общината и доставчиците си съдействат, както станало в два бургаски квартала.

Според Закона за електронните съобщения изграждането на информационната инфраструктура в места с население над 10 000 жители трябва да се изпълнява подземно и да се премахнат от фасадите на сградите. Кабелните мрежи трябва да отговарят и на Закона за устройство на територията (ЗУТ) – да имат разрешително за строеж. Операторите са имали 5 години да прекарат жиците под земята, но някои от тях все още не са го направили. Глобата за висящите кабели е от 5 до 50 хил. лева, но се оказва, че нито един доставчик не ги припознава и държавата не може да ги санкционира.

Центърът на София вече е изчистен от висящи кабели, по думите на Милка Гечева. Ще има рязане на жици и по кварталите, каза тя и даде за пример квартал “Лозенец”.

Спорно решение на проблема с незаконните антени на мобилните оператори

От отчета на Гечева стана ясно, че броят на незаконните базови станции в София е 593 от общо 900. В края на миналата година се разбра за около 480 станции, които нямаха издадено разрешение за ползване от ДНСК, каквото е законовото изискване, а захранването на над 200 трябваше да бъде спряно.

Сега дирекцията е издала заповеди за спиране на тока на всичките 593 станции без разрешителни и е изискала график от мобилните оператори за поетапното изпълнение на постановленията, така че отново неудобствата за потребителите да са минимални.

Оказва се обаче, че при доброволно изпълнение – след кратко прекъсване на тока на станцията в присъствието на служители на ДНСК, които издават констативен протокол, нищо не пречи на оператора отново да възстанови захранването. Това може да се установи само след повторна проверка. Междувременно операторът може да си изкара разрешение за ползване от ДНСК и да узакони антените си. Ако обаче базовата станция няма строително разрешително от общината, тя подлежи на премахване. От ДНСК обясниха, че са изискали справка от общината колко от станциите имат разрешителни и съответно за колко ще се издадат заповеди за премахване.

Операторите сами са демонтирали около 100 от въпросните антени, защото си знаят, че са незаконни, казаха от ДНСК. Глобата за всяка една от станциите без разрешително за ползване е 5000 лв., така че санкциите за операторите са над 1.5 млн. лева, каза Гечева.

Проверката на базовите станции на операторите от ДНСК започна след сигнал от прокуратурата, която пък се сезира от журналистически материал на Mediapool.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?