След среща с БСП Петканов пенсионира ген. Васил Василев

По предложение на министъра на вътрешните работи Георги Петканов, правителството днес пенсионира директорът на Национална служба "Полиция" ген. Васил Василев. Това стана на закрито заседание на кабинета, след среща на Петканов с лидера на БСП Сергей Станишев, който отново декларира подкрепата на социалистическата партия за вътрешния министър.

Премиерът Сакскобургготски не присъства на заседанието заради визита в Брюксел, но смяната е била съгласувана предварително с него, както и с президента Георги Първанов, който с указ назначава и освобождава шефовете на служби в МВР по предложение на правителството. На мястото на ген.Василев правителството предлага директора на РДВР Плевен полк. Илия Илиев.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов не беше уведомен за рокадата.

По-рано в парламента Станишев, след срещата си с Петканов, обяви, че е поискал и очаква до дни промени в ръководствата на полицията и на НСБОП. За смяната на ген. Румен Миланов засега няма предложение, защото според запознати още се търси негов наследник.

"Голяма работа", заяви по повод решението на кабинета ген. Василев пред Mediapool.bg в първите минути след огласяването на новината. Той отказа да коментира дали съзира политически мотиви в отстраняването си. Пред БНР Василев каза, че нито министър Петканов, нито главният секретар Борисов са му казали за отстраняването му.

Ще отида при папата, той ми е приятел, заяви Василев на въпрос какво ще прави. По-късно, по Дарик радио генералът благодари на всички полицаи, чийто началник е бил до днес.

"Ген. Василев е дългогодишен служител в системата на МВР. Той има над 25 години стаж и това е основанието - излизане в пенсия. Няма никакъв политически натиск и няма никакви други мотиви. Обсъждат се възможностите ген. Василев да бъде привлечен на някаква друга длъжност в МВР и не само в МВР", обясни Петканов.

От правителствената пресслужба уведомиха, че пенсионирането на ген.Василев е в контекста на кадровите промени, свързани с оптимизирането и преструктурирането на службите във вътрешното ведомство.

Главният секретар на МВР Бойко Борисов заяви пред Mediapool.bg, че научава от медиите за искането на вътрешният министър Георги Петканов за пенсиониране на ген. Василев и че консултации с него не са провеждани. Аз съм малък началник и по закон никой не е длъжен да ме пита за подобни решения, каза още Борисов.

В НДСВ не знаят за рокади в МВР

Министър Петканов не е обсъждал с управляващото мнозинство намеренията си за персонални промени в МВР, както и смени на шефовете на национални служби, заяви Наско Рафайлов от НДСВ, член на вътрешната комисия към парламента. Според него Петканов не е длъжен да се консултира с НДСВ. Това решение изцяло зависи от преценката на вътрешния министър.
още

По-интересно е кой ще замести ген. Василев, каза главният секретар на МВР.

Според източници от парламента, директорът на плевенската РДВР е лично протеже на вътрешния министър и често бил хвален от Петканов. Колегите му го определят като "читав" човек. Бившият шеф на НСС Атанас Атанасов заяви, че Илиев е номинация на зам.шефа на БСП Румен Петков.

Полк. Илия Илиев е 42-годишен, завършил е история във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Полицейската си кариера е започнал в Плевен от 1 май 1984 г. Известно време е бил шеф на гранична полиция в Бургас. От декември 2001 г. е назначен за директор на РДВР Плевен.

Депутатът от НДСВ Наско Рафайлов и зам.председателят на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев - и двамата от парламентарната вътрешна комисия - признаха, че вътрешният министър не е съгласувал рокадите в МВР с парламентарната група на управляващите.

За разлика от жълтите депутати, Младен Червеняков от БСП изобщо не бе изненадан. "Няма нищо учудващо в отстраняването на генерал Васил Василев, след искането за структурни и персонални промени в МВР. Това е една нормална реакция на обществените изисквания", добави той пред радио Нет.

Споделяне

Още от България