След срещи в Австрия Макрон вижда напредък по въпроса с командированите работници

След срещи в Австрия Макрон вижда напредък по въпроса с командированите работници

Френският президент Еманюел Макрон каза, че има напредък с лидерите на Австрия, Чехия и Словакия по намирането на решение на въпроса с командированите работници в ЕС, предаде Ройтерс.

Това стана след разговори с австрийския канцлер Кристиан Керн, с премиера на Чехия Бохуслав Соботка и с премиера на Словакия Робърт Фицо, провели се в Залцбург.

"Нашите разговори белязаха една действителна стъпка напред, действителен напредък към компромиси през октомври и аз се радвам за това", заяви Макрон пред журналисти след края на срещата.

ЕС се опитва да преодолее различията между западните и източните страни членки на блока относно командированите работници, тоест относно практиката, позволяваща на компаниите в страните с по-ниски заплати да командироват работниците си на други места. Брюксел иска споразумение между страните членки по този въпрос да бъде постигнато през октомври.

Въпросът за командированите работници беше една от темите в предизборната кампания на френския президент и в това отношение той има подкрепата на Германия, отбелязва АФП.

Макрон се надява да убеди достатъчно страни, по-специално от Източна Европа, за да събере мнозинство в подкрепа на реформата на директивата на европейска среща на върха, насрочена за 23 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа