Чадъри и басейн на жълтите павета

След сутрешен плаж пред парламента, протестиращите отново на вечерния поход срещу властта

Млад мъж бе пребит от полицията до "Св. Ал. Невски", разказаха очевидци

Протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски на "сутрешното кафе пред парламента" в сряда направиха "плажна революция" като опънаха на жълтите павета кърпи, чадъри и надувни басейни. Около 9.00 часа те окупираха пространството между централния вход на парламента и паметника на Цар Освободител.

А вечерта отново се събраха пред сградата на Министерския съвет на традиционния поход срещу измамите на властта и отново скандираха лозунгите за оставка под съпровода на свирки и барабанен грохот.

Сутринта деца с пояси влязоха в надуваем басейн, някои играеха с плажна топка, трети се пръскаха с водни пистолети, а други се опънаха на паветата да събират тен по бански . Паралелно се пиеше кафе с лозунг "За протестиращите кафето е от нас, оставката от тях".

Причината жълтите павета да бъдат превърнати в плаж бе, че парламентът се готвеше да гласува лятната си почивка, което по-късно направи. А това ще лиши за месец демонстрантите от адресат на недоволството им.

Извън лятната шега хората протестираха и срещу приемането на второ четене на актуализацията в тазгодишния бюджет, чието обсъждане започна в сряда сутринта, но така и не завърши до края на работния ден, а бе прекратено от страх да не се случи нова "обсада" на парламента.

Откъм служебния вход на парламента малка група хора освиркваха влизащите народни представители. В района на храм-паметника "Св. Александър Невски" се стигна и до сблъсък между демонстрант и няколко полицаи, разказаха очевидци.

По думите на Жюстин Томс пред Дарик радио, униформените искали хората да се отдръпнат от загражденията, въпреки че стояли встрани и не пречели на движението. Един от протестиращите поискал да се легитимират, което предизвикало и сериозна агресия към него. Според Томс той е бил пребит и арестуван.

От полицията потвърдиха, че млад мъж е бил откаран в близкото Пето РПУ, но отрекоха полицаите да са използвали сила при ареста му. При пререканията между протестиращи и униформени полицаите са опитали да задържат и още един мъж, но в крайна сметка се отказали.

"Едното момче беше ритано в глезените. Жена каза, че е видяла, че са блъскали главата му в паветата. Момчето не искаше да се качи в патрулката. Другото момче успяхме да предотвратим да бъде задържано", разказа пред Дарик радио и актьорът Ивайло Захариев.

Вечерта протестиращите срещу правителството отново се събраха пред Министерския съвет на пл. "Независимост”. Сред скандирания, освирквания и барабанен грохот те поеха към Народното събрание както всяка вечер. Полицейското присъствие отново бе масирано.

Споделяне

Още от България