След "тържественото" стоене на крак, делото "КТБ" продължава с "изразително четене"

Снимка: БГНЕС

"Тържественото" четене на простиращия се на около 5000 страници диспозитив от обвинителния акт по делото "КТБ" продължи с бавни темпове и в четвъртък. За разлика от предния ден, когато основана тема на заседанието бе разпореждането на съдия Виржиния Петрова всички в залата да стоят прави, докато прокуратурата представя обвиненията си, защото това била "една от най-тържествените части в един съдебен процес", актуалният казус в четвъртък бе свързан с артикулацията на прокурора.

Шефът на спецпрокуратурата и наблюдаващ обвинител по делото Иван Гешев получи упреци от съда и защитата за това, че не чете достатъчно ясно и високо, за да чуват останалите присъстващи в залата.

"В закона няма изискване с каква интонация да се чете", реагира троснато прокурорът, което провокира реплика от съдия Петрова: "Ама поне съдът да чува..."

"Това са ми възможностите. Все пак не сме на изпит по изразително четене", не отстъпи Гешев, след което продължи монотонно да декламира обвинителната теза, докато повечето присъстващи в залата се разсейваха с тихи странични занимания.

Преди началото на заседанието шефът на спецпрокуратурата намери време за поредната си телевизионна изява, в която отново обясни, че целта на защитата по делото "КТБ" е да го превърне в политически процес, "за да не бъде екстрадиран Цветан Василев от Сърбия".

"Днес спокойно можеше да започнат разпитите на свидетели. Но защитата има интерес да бави процеса и законът ѝ дава това право. Адвокатите знаят какви са доказателствата по делото и се страхуват", коментира Гешев по повод настояването на някои защитници спецпрокуратурата да изчете целия диспозитив, а не просто да бъде отбелязано в протокола, че това е сторено, каквато е обичайната практика.

Обвинителят определи като "адвокатска пропаганда" опасенията на защитата, че твърденията на прокуратурата за натиск на свидетели от Цветан Василев се правят с цел да се скрият определени свидетели под претекст, че са застрашени.

"Василев е казал на свидетели да дадат 210 000 лева на въпросния адвокат за профилактиране на свидетеля Бисер Лазов. Това са данни от свидетелски показания за разговор, проведен в Белград", комнетира Гешев по повод обвинение, повдигнато срещу адвокат на банкера.

По думите му със същия тон защитник предупредил свидетели по делото през юни 2014 г., че следствието и прокуратурата ще извършат претърсвания на офиси на фирми, свързани с Цветан Василев.

"Вероятно е имало теч на информация. И тогава са започнали действия, свързани с укриване на документи – някои от тях се скриват в помещения с табелка "Адвокат" на вратата, чийто обиск се усложнява от Закона за адвокатурата и те не са претърсени", добави Гешев.

В отговор на въпрос, шефът на спецпрокуратурата поясни, че нови обвиняеми по "КТБ" не може да има, но пък са тръгнали "множество отделени досъдебни производства срещу десетки лица, за които се твърди, че са получавали пари".

Споделяне

Още от България