След трагедията с дете СЕМ се сети, че имало нарушения в шоуто "Страх"

Съветът за електронни медии (СЕМ) настоява за среща с ръководството на Нова телевизия и продуцентите на шоуто "Страх" заради открити нарушения, съобщиха от регулатора в четвъртък. През седмицата дете от Козлодуй се обеси на детска катерушка, докато с приятели си играело на шоуто "Страх". След трагедията съветът се сети, че още преди това бил открил нарушения на медийното законодателство в шоуто и постфактум се разбърза да покани ръководството на телевизията и продуцентите на предаването на среща следващия понеделник.

Според Закона за радиото и телевизията, радио и телевизионните оператори са задължени да не допускат излъчването на предавания, който застрашават физическото и психическото здраве на малолетните и непълнолетните или съдържат насилие и жестокост.

Законът изрично предвижда, че предавания, които са насочени към увреждане на физическото, умственото и моралното развитие на малолетните и непълнолетните, трябва да се излъчват в часовия пояс от 23.00 до 6.00 часа, при това с подходящо маркиране по време на цялото предаване.

Шоуто стартира в най-гледаемото време 20.00 часа.

СЕМ предлага на срещата да бъдат обсъдени следните въпроси: Какви са вижданията на телевизионния оператор за програмирането на предаването "Страх" в светлата част на денонощието? Отговаря ли на изискванията на закона излъчването на това предаване без сигнализация от вида "Препоръчителен родителски контрол"? Възможно ли е съобразно ЗРТ повторенията на това предаване да се излъчват по "Нова телевизия" и "Телевизия Диема" само в тъмната част на денонощието ? Каква е европейската практика в излъчването на предаването "Страх" и дали то се излъчва предимно по ефирни или по кабелни програми? Какъв е лицензионният договор, сключен от "Нова телевизия", и дали в него има специална клауза, която се отнася до опазването на физическото и на психическото здраве на малолетните и непълнолетните?

СЕМ пита още какви договори са подписали отделните участници във формата "Страх" с "Нова телевизия" и дали медията е поела специален ангажимент към добрите нрави и опазване здравето на малолетните и непълнолетните?

От СЕМ уточниха, че още от самото начало на риалити предаването "Страх” на 1 март 2009 г., то е било обект на наблюдение от експертите на мониторинговата дирекция, които внимателно са проследили всички негови издания и вече са установили нарушение на изискванията на ЗРТ.

Споделяне

Още от България