След три години Десислава Иванчева излиза на свобода срещу 10 хил. лв. гаранция

Десислава Иванчева, сн. БГНЕС

Десислава Иванчева излиза на свобода срещу 10 хил. лв. гаранция. Това реши Върховният касационен съд (ВКС).

Бившата кметица на столичния район "Младост" до момента бе под домашен арест. Тя прекара последните три години първо в следствения арест, а след това - вкъщи. Сега ѝ бе наложена забрана да напуска страната.

Иванчева е обвиняема по дело за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. На първа инстанция тя бе осъдена на 20 години затвор. Някогашната ѝ заместничка Биляна Петрова получи 15 години, а соченият за посредник при подкупа Петко Дюлгеров – 12 години затвор. На втора инстанция присъдите бяха намалени на 8, 7 и 6 години затвор.

Иванчева бе арестувана при зрелищна акция на прокуратурата и КПКОНПИ през април 2018 г. пред спортното министерство в София. Заедно с Петрова тя прекара почти целия следобед окована на булеварда, докато се извършваха следствени действия. Нейната теза винаги е била, че е невинна, а намерените в колата ѝ пари са били подхвърлени.

В понеделник ВКС отложи делото и изиска информация от Висшия съдебен съвет за проверка относно процедурни нарушения на председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев, който бе съдията на втора инстанция, каза за бТВ адвокат Емануил Йорданов.

Ако такива се докажат, делото може да бъде върнато на прокуратурата, твърди той.

След постановяването на гаранцията Иванчева заяви, че е със смесени чувства. Тя обясни, че няма достатъчно средства и вероятно ще започне онлайн кампания. Междувременно адв. Албена Белянова заяви пред Mediapool, че е платила гаранцията на Иванчева, тъй като от дълго време подкрепя борбата за справедливост на бившата кметица на "Младост".

Наскоро Иванчева съобщи, че е забременяла ин витро. На няколко пъти, докато бе в ареста, тя искаше да ѝ бъде определена по-лека мярка заради тези процедури, но ѝ бе отказвано.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?