След три години преасфалтиране откриха русенския булевард до Дунав мост

След три години ремонт на 7-километрова отсечка от бул. "България" в Русе, която води към Дунав мост, пътят беше тържествено открит в петък от вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева, която е и водач на листата на "Коалиция за България" в Русе. На събитието присъстваха и кметът на града Божидар Йотов и Иван Иванов, член на управителния съвет на "Холдинг Пътища" – изпълнител на проекта.

Ремонтът, който се състои предимно в преасфалтиране, както и в поставянето на бордюри, мантинела и пешеходни парапети, струва 10 млн. евро.

Пътят е входът и изходът за Дунав мост и през него преминава целият трафик към Румъния. в непосредствена близост е и един от двата огромни мола, строящи се в момента в Русе. Кметът на Русе Божидар Йотов заяви, че международен път, какъвто се явява в момента бул. "България", не трябва да минава през центъра на града, както е в случая.

Той настоя да се проектира и изгради южен обходен път до Дунав мост, който ще изведе трафика от града. Освен шумът и замърсяването, които носи със себе си, интензивният трафик по централния булевард може да е опасен за живота на хората, живеещи в близост до него. Още не са завършени ремонтът и осветяването на подлезите под булеварда, каза още Йотов.

Пътят е северният вход на страната по т. нар. Европейски Транспортен Коридор №9 и част от Републиканската пътна мрежа. Интензивността на движението в участъка е една от най-високите в страната, като над 25 на сто от движението е от тежкотоварни автомобили. По булеварда влиза и излиза над 40% от транзитния автомобилен товарооборот на страната.

Проектът за ремонтирането на бул. "България" е част от Лот №8 от програмата "Транзитни пътища ІV", чиято обща стойност е 81 млн. евро, като 75% от тях ще бъдат финансирани от Европейската инвестиционна банка, а останалите 25% от държавния бюджет.

Споделяне

Още от Бизнес