След ултиматум от полицаи Станишев иска новият ЗМВР да бъде придвижен до 1 май

Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП е наредил на депутатите от Коалиция за България в парламентарната вътрешна комисия да придвижат приемането на промените в Закона за МВР (ЗМВР) на второ четене до 1 май, обяви самият той в четвъртък по време на посещението си в Бургас.

По думите му изработеният от кабинета "Орешарски" нов вариант на закона е много важен, тъй като разделял политическото от професионалното ръководство на ведомството, давал ясни правила за кариерното развитие на униформените "и това, което е може би най-важното за полицаите – гарантира заплащането на техния извънреден труд, социалните им придобивки, което служителите на МВР очакват много отдавна, за да не бъдат в ръцете на произвола, на който и да е министър".

Изявлението на Станишев по темата идва само два дни, след като от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) разпространиха остра декларация срещу бавната работа на депутатите и предупредиха, че ако скоро не бъде организиран публичен дебат за законовите промени и те не бъдат приети, полицаите могат да излязат "на площада".

"Трябва да се знае, че ГЕРБ прави всичко възможно, за да не се приеме този закон. По всеки текст имат алтернативно предложение, за да бавят нещата и да не се случват. През май месец той ще влезе в пленарна зала за второ четене и ще го приемем", побърза да прехвърли цялата вина по забавянето на законопроекта към опозицията Станишев.

Промените в ЗМВР минаха на първо четене в парламента в края на февруари. Управляващите твърдят, че в тях са залегнали 99% от идеите на синдикалните организации в силовото ведомство, сред които регламентиране на нощния труд, увеличаване на извънредния от 50 на 70 часа и даване на възможност на полицаите за определена работа на хонорара, като например – преподаване или преводи.

Законопроектът, изработен от правителството, предвижда още главният секретар на министерството да не се назначава с указ на президента, а с решение на Министерския съвет.

Това на практика означава, че професионалното ръководство на силовото ведомство ще е независимо от изпълнителната власт само на хартия. Както и че се прави ново посегателство към правомощията на държавния глава, което вече стана норма при сегашното управление на БСП и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България