След век забрана, Швейцария пак ще произвежда абсент

Абсентът, който бе забранен в Швейцария от близо един век, от 1 март отново ще може да се произвежда. На тази дата влиза в сила решението, което парламентът взе миналата година, съобщи в сряда Франс прес, цитирайки швейцарското правителство.

Алкохолът, за който се твърди, че предизвиква лудост, бе забранен в Швейцария през 1908 г. по съображения за опазване на общественото здраве. През юни миналата година федералният парламент регламентира максималното съдържание на туйон в абсента - вещество, което е опасно и предизвиква халюцинации.

Производителите от Вал-де-Травер в кантона Нюшател са подали молба за регистриране на техния продукт през 2000 година. И сега, след като производството на "Зелената фея" отново е узаконено, правителството ще може да разгледа този въпрос, припомня Швейцарската телеграфна агенция.

Предполага се, че въпреки забраната, във Вал-де-Травер всяка година нелегално се произвеждат близо 15 000 литра абсент.

От другата страна на границата, във френския департамент Дубс - още един исторически район за производството на абсент, "Зелената фея" се завърна през последните години, след като бе отменена забраната на напитката, наложена през 1915 година.

Споделяне

Още от Бизнес