След век забрана, Швейцария пак ще произвежда абсент

Абсентът, който бе забранен в Швейцария от близо един век, от 1 март отново ще може да се произвежда. На тази дата влиза в сила решението, което парламентът взе миналата година, съобщи в сряда Франс прес, цитирайки швейцарското правителство.

Алкохолът, за който се твърди, че предизвиква лудост, бе забранен в Швейцария през 1908 г. по съображения за опазване на общественото здраве. През юни миналата година федералният парламент регламентира максималното съдържание на туйон в абсента - вещество, което е опасно и предизвиква халюцинации.

Производителите от Вал-де-Травер в кантона Нюшател са подали молба за регистриране на техния продукт през 2000 година. И сега, след като производството на "Зелената фея" отново е узаконено, правителството ще може да разгледа този въпрос, припомня Швейцарската телеграфна агенция.

Предполага се, че въпреки забраната, във Вал-де-Травер всяка година нелегално се произвеждат близо 15 000 литра абсент.

От другата страна на границата, във френския департамент Дубс - още един исторически район за производството на абсент, "Зелената фея" се завърна през последните години, след като бе отменена забраната на напитката, наложена през 1915 година.

Споделяне
Още от Бизнес

Смятате ли, че президентът е "сготвил" премиера със снимките от спалнята?