След заплаха от Тръмп Форд отмени изграждането на нов завод в Мексико

След заплаха от Тръмп Форд отмени изграждането на нов завод в Мексико

Американската автомобилна компания Форд (Ford) обяви, че отменя изграждането на нов завод за 1,6 милиарда долара в Мексико, за да инвестира 700 милиона долара в едно от предприятията си във Флат Рок, щата Мичиган, в северната част на САЩ, където ще произвежда електромобили и безпилотни коли.

Така в този завод близо до Детройт ще могат да бъдат създадени 700 нови работни места. Главният изпълнителен директор на Форд Марк Фийлдс заяви във Флат Рок, че компанията планира да произвежда там нови електрически, хибридни и самоуправляващи се автомобили, предаде ДПА.

Фийлдс допълни, че този ход е пряко обвързан с политиките за насърчаване на растежа, които планира да въведе избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Вярваме, че тези данъчни и регулаторни реформи са необходими за увеличаване на американската конкурентоспособност", каза Фийлдс.

Съобщението бе направено едва няколко часа, след като Тръмп заплаши да наложи "големи гранични налози" на американския автомобилостроител Дженерал Мотърс (General Motors), ако не произвежда в САЩ колите, които продава.

Мексиканското министерство на икономиката изрази съжаление заради решението на американския автомобилостроител да се откаже от проекта, съобщи Франс прес. То допълни в комюнике, че Форд ще възстанови всички средства, похарчени от местните власти във връзка с проекта за завод в град Сан Луис Потоси, който трябваше да отвори 2800 работни места.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес