След заплахата на Цацаров екоминистерството се разбърза да коригира ски концесията в Пирин

Ако прокуратурата е установила нарушения, да ги разследва, а не да ги замита с промяна на договора, призоваха природозащитници

Сн. БГНЕС

Още на следващото или по-следващото правителствено заседание министърът на околната среда и водите Нено Димов ще поиска да бъде упълномощен да започне преговори с "Юлен" за промяна на концесионния договор за ползването на части от националния парк "Пирин" за нуждите на ски зоната в Банско и "значително" увеличение на плащаната на държавата такса. Ще се повдигне и темата с точната площ от парка, дадена на концесия за ски съоръженията, за която още в първия мандат на Бойко Борисов като премиер стана ясно, че е в повече от записаната в договора с дружеството.

Това обяви Димов на пресконференция, свикана в петък, сред като предишната вечер главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че от два-три месеца е поискал от Министерския съвет да предприеме действия за уреждането на тези проблеми, но не е последвала никаква реакция. Ако това продължи, държавното обвинение ще потърси наказателна отговорност от Министерството на околната среда и водите и Министерския съвет заради безстопанственост. В "Шоуто на Слави" Цацаров каза още, че в момента концесионната такса за ползването на защитените територии от парк "Пирин" е изчислена като за добив на въглища и това трябва да се промени.

Екозащитници: Разследване, а не корекции

От екокоалицията "За да остане природа в България" обаче коментираха, че ако прокуратурата е открила нарушения от страна на "Юлен“ в изпълнението на договора и от това са произтекли щети, тя трябва да започне разследване за нарушение по чл. 278в от Наказателния кодекс.

Търсенето на решение на проблема с концесионния договор с "Юлен", сключен през 2001 г., 1999 г., се влачи още от 2011 г., но продължава да се отлага въпреки протестите на екозащитници и редица проверки за нарушения на екозаконодателството от страна на концесионера при изграждането на ски съоръжения. Последният разработен вариант за актуализация на концесионния договор с 30-процентно повишение на концесионните такси бе представен точно преди година от Нено Димов и бившия вицепремиер Валери Симеонов. Той обаче така и не бе приложен, в края на декември 2017 г. последва промяната на плана за управление на парка, която в момента се гледа от последната инстанция на Върховния административен съд и изглежда, че и произнасянето на петчленката ще е в полза на природозащитниците, според които трябва екооценка на  актуализацията на плана на парка.

Опитите на фирмата, свързвана със съакционера на Първа Инвестиционна Банка Цеко Минев, да изгради нов кабинков лифт все още не са осъществими, макар правителството да се опита да даде рамо.

В момента годишното възнаграждение по концесията е около 300 000 лева и ще се търси възможност то да се увеличи съществено, заяви Нено Д|имов пред журналисти.

Предложението за упълномощаване на министъра на околната среда да води преговори с "Юлен" в момента е в процедура на междуведомствено съгласуване и ще бъде внесено в Министерския съвет следващата или по-следващата сряда, коментира Димов. Веднага след това концесионерът ще бъде поканен на среща в екоминистерството.

Нено Димов: Въпросът с площта е сложен

Димов коментира, че проблемът с терените от парка, ползвани от концесионера, е по-сериозен, защото в самия концесионен договор, подписан пред декември 2001 г. от министър Долорес Арсенова, се споменават три територии с различна площ. Всички те са в еднаква степен валидни, защото са цитирани в един и същи член на документа. Според министъра това води до затруднение да се започне промяна във втората точка от прокурорското предложение по законността на договора.

Според договора концесионерът получава особено право на ползване върху защитена територия, изключителна държавна собственост, с площ от 99.55 хектара, индивидуализирана в граници с територия от 818.46 хектара. Същевременно в договора се цитира и териториалният устройствен план, който е от 1075.9 хектара. Още 2001 г. е направена изключително дълбока грешка, не е ясно по какви причини, и ако трябва да се търси отговорност, това е как е допусната тази грешка при сключването на договора на 21 декември 2001 г., каза Димов Според него, тогава на практика не е определена никаква територия и в момента "Юлен" ползва около 165 хектара.

Сега тези три площи трябва да бъдат сведени до фактическото желание на концедента за територия от 99.55 хектара, което ще е по-сложно, смята министърът.

"Защото, от една страна, не можем да дадем толкова голяма площ, каквато е цитирана в договора, от друга – трябва да се създаде нов договор, от трета – не искаме да закриваме курорта Банско. Затова трябва да се намери разумно решение на този безпорядък, който е станал през 2001 г. в концесионния договор“, заяви Димов.

Възражения на "За да остане природа..."

Според природозащитниците "и дума не може да се отваря за затваряне на очите и преподписване на концесионния договор с нова, по-голяма площ, с милото обяснение, че ще се заплаща по-голямо концесионно възнаграждение".

Екокоалицията припомни, че Димов беше зам.-министър на околната среда и водите по времето, когато бе сключен договорът с "Юлен". Тя посочва още, че тогавашният екоминистър Евдокия Манева е одобрила Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на ски зона Банско в парка, подготвила е договора за концесия и е обявила процедурата 20-ина дни преди да напусне поста си и преди да има решение на съда за законността на решението по ОВОС.
 
"Ако екоминистерът Нено Димов и повереното му министерство не знаят каква площ на ски зона Банско самото министерство е оценявало на 19 юли 2000 г., това означава само едно - че решението на министър Манева е незаконосъобразно и трябва да бъде отменено, заедно с концесионния договор, както всъщност 18 години настояват природозащитните организации", пише още в изявлението на "За да остане природа в България".
 
В него се припомня, че европейската Директива за концесиите и българският Закон за концесиите забраняват промяна на концесионния договор и "Юлен" в ролята си на ползвател на концесията трябва да върне всички използвани територии над записаните в концесията 99.55 хектара.
 
Екоорганизацията призова Нено Димов най-сетне да обяви кой е реалният собственик на "Юлен", за който преди ден главният прокурор Сотир Цацаров каза, че е установен от проверка на държавното обвинение. Той обеща да обяви името му, но се оказа, че от Вирджинските острови все още не е дошла поисканата от прокуратурата информация кой стои зад дружеството "Такс сървисиз лимитед", имащо най-голям дял в "Юлен". Говорителят му Румяна Арнаудова каза пред сайта "Дневник", че тази информация е поискана още през юни, но продължава да няма отговор. Цацаров пък обявил, че е ясен собственикът, тъй като за прокуратурата собственици на концесионера са  "Такс сървисиз лимитед", община Банско, "Апенвалд туристик – България" и "Пирин турист" ООД.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?