След заплахата за протест ветеринарите получават 8.5 млн. лв.

Други 700 000 лв. се предоставят за измръзнали близо 5000 дка с овошки

След заплахата за протест ветеринарите получават 8.5 млн. лв.

След като заплашиха, че ще излязат на протест ветеринарните лекари ще получат заработените от тях над 8.5 млн. лв. за първото полугодие на годината.

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) решил да се платят 8.544 млн. лв. на частнопрактикуващите ветеринарни лекари за извършената дейност, съобщи Министерството на земеделието, храните и горите във вторник.

Това става само ден, след като ветеринарите съобщиха, че са изпратили отворено писмо до премиера Бойко Борисов с молба да съдейства за решаването на проблема. Те заплашиха, че ако не получат дължимите им средства до края на август излизат на национален протест.

Сумата от над 8.5 млн. лв. се предоставят на ветеринарните лекари по схемата "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмата за надзор и ликвидиране на болести по животните". 

Размерът им е определен според постъпило предложение в Министерство на земеделието от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев на 1 август.

Средствата се разпределят по следните направления:

  • за имунопрофилактични мероприятия – 1 959 204 лв.
  • за клинични изследвания – 4 493 595 лв.
  • за вземане и изпращане на проби за лабораторни изследвания – 1 699 403 лв.
  • за отразяване на данни по идентификация на еднокопитни животни- 477 лв.
  • за отразяване на данни по идентификация във ВетИС – 364 187 лв.
  • за закупуване на диагностикум "Туберкулин“"от регистрираните ветеринарни лекари – 27 816.19 лв.


Управителният съвет на фонд "Земеделие" е взел решение и да разпредели 700 000 лв. по схемата "Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия – измръзване през зимата и пролетта на 2018 г.".

Помощта е за трайни насаждения – бадеми, кайсии, сливи, праскови и нектарини, череши, за които има констативни протоколи за 100% пропаднали площи.

Подадените заявления са за 4979.61 дка, което означава, че земеделските производители ще получат средно по 140 лв. на декар. Компенсират се до 80% от действителните разходи за отглеждане на дадената култура през съответната стопанска година.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?