След запор на общинските сметки Силистра изплати 155 хил. лв. на фирма

След като бяха запорирани общинските сметки Силистра е платила задължението си към

българо-германския консорциум "Нойвасер" за близо 155 хил. лв. Това съобщи Мирослав Калинов, директор на дирекция “Финанси” в община Силистра.

Сумата е била по договор за прединвестиционно проучване за пречиствателна станция на града. Средствата от изплатени от постъпилите приходите от местни данъци и такси.

Общинският дълг към дружеството се равнява на двумесечното трудово възнаграждение на

служителите на администрацията, посочи Калинов.

Извънредният за общината разход ще бъде компенсиран при актуализацията на бюджета през юни с намаляване на разходите за други дейности.

Договорът с българо-германския консорциум е сключен на 23 декември 2009 година. По него е направено авансово плащане от 20% от стойността на проекта за 382 536 лева.

През май 2010 г. експертният съвет към общината установява съществени недостатъци в проекта, които го правят негоден за изпълнение. През юни от общината изпращат писмо до

консорциума, че срокът на договора е изтекъл в края на май, а фирмата е предоставила непълна документация, съдържащи съществени недостатъци.

Преди това е подготвяно друго писмо с друг текст за прекратяване на договора, но по неизвестни причини то не е изпратено.

Месец преди местните избори – в края на септември експертният съвет на общината изненадващо решава, че приема предоставения проект.

Консорциумът издава фактура за междинното плащане за 107 110 лева. Тази сума не е платена от общината с мотива, че няма приемно-предавателен протокол.

През април 2011 година консорциумът завежда дело в Арбитражен съд. На 9 февруари 2012 г. община Силистра е осъдена да плати 154 962. 69 лева. На 18 април 2012 г. е наложен запор на сметките на общината.

Община Силистра има неразплатени разходи за близо 9 млн. лв. към края на март.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?