След затвора Агджа може да бъде прибран да служи войник

След затвора Агджа може да бъде прибран да служи войник

Турският терорист Мехмет Али Агджа, който през 1981 г. се опита да убие папа Йоан Павел Втори, може да бъде призован да служи в турската армия или да бъде съден за отклонение от военна служба, съобщават днес италианските вестници, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Акджа, който сега е на 48 г., а при покушението на папата е бил на 23 г., никога не е служил в турската армия. Турски юристи не изключват възможността Мехмет Али Агджа, бивш член на крайнодясната организация “Сивите вълци”, да бъде изправен пред съда за отклонение от военна служба.

Турският съд разреши в неделя Агджа да бъде освободен, след като одобри документ на затвора в Истанбул, в който се посочва, че е излежал присъдата си.

Мехмет Али Агджа, който лежа 19 години в италиански затвори, бе екстрадиран в Турция през 2000 г., след като папа Йоан Павел Втори му прости покушението.

Агджа бе осъден там на доживотен затвор за извършеното от него през 1979 г. убийство на журналиста Абди Ипекчи. Присъдата му бе смекчена на 10 години затвор и впоследствие бе променяна два пъти в съответствие с новите турски закони.

Ватикана заяви, че приема решението на турския съд за освобождаването на Акджа.

Очаква се наследникът на Йоан Павел Втори – папа Бенедикт Шестнайсети, да посети Турция през ноември тази година.

В Италия решението за освобождаване на Агджа е новина номер едно за  италианските медии, предаде турският телевизионен канал СиЕнЕн - Тюрк.

Италианският съдия Фердинандо Импозимато, който гледа делото за покушението срещу папата, а сега е в пенсия, каза, че след като бъде освободен, Агджа ще бъде изправен пред смъртна опасност. Според съдията това се дължи на факта, че Агджа знае много неща, свързани със заговора и атентата срещу папата, както и с отвличането след това на Емануела Орланди. За нея няма никакви вести от деня, в който тайнствено изчезна - 22 юни 1983 година. Бащата на Орланди бе служител във Ватикана.

Освобождаването на Агджа развълнува семейство Орланди, съобщава СиЕнЕн - Тюрк. Нейната майка вярва, че дъщеря ѝ е още жива и смята, че освобождаването на Агджа ще увеличи надеждата да получи сведения за дъщеря си. 

Мехмет Али Агджа вероятно ще бъде освободен на 12 януари.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?