Следи от радиоактивност открити на 12 места във Великобритания

Експертите, разследващи смъртта  на бившия руски разузнавач Александър Литвиненко, откриха следи от радиоактивност на 12 места, заяви британският вътрешен министър Джон Рийд, предаде в четвъртък ББС.

Радиоактивни следи бяха намерени в два самолета, като трети, за който също има съмнения за радиоактивност, все още се изследва. Той ще остане на летище "Домодедово" в Москва и няма да отлети оттам, докато не бъдат направени необходимите изследвания, каза Рийд.

Пред британските депутати Рийд обясни, че има вероятност да бъдат открити ниски нива на радиоактивност и на четвърта летателна машина, пристигнала по-рано през деня на летище “Хийтроу”. Самолетът е на руския частен превозвач "Трансаеро".

Според Ройтерс британските власти проявяват интерес и към пети самолет, собственост на руска компания.

Рийд подчерта, че има много малък риск за хората, намирали се на местата, на които е открита радиация.

Той обясни, че досега около 24 обекта се проверяват или са били проверени, като допълни, че предстоят още тестове.

Междувременно авиокомпания Бритиш еъруейз, чиято собственост са двата самолета с радиоактивност на борда, се опитва да се свърже с около 33 000 души, които са били на борда на самолетите по време на извършените 221 полета.

Превозвачът обяви, че близо една четвърт от полетите, които са били извършени на тези машини между 25 и 29 ноември, са по дестинацията Лондон до Москва. Предполага се, че с някой от тези полети са пристигнали и са заминали хората, отровили Литвиненко.

Междувременно атинският вестник "Елефтерос типос" съобщава, че някои от самолетите са изпълнявали полети от и до Атина.

От компанията призоват всички пътници, които са ползвали тези машини, да потърсят консултация при личния си лекар. Експертите уточняват, че ако източникът на радиация е същият, който уби Литвиненко – полоний 210, рискът за пътниците е минимален.

Литвиненко почина преди седмица в болницата, след като бе отровен в радиоактивното вещество полоний 210.

Според експертите следи от елемента могат да бъдат намерени на най-различни места, включително и самолети, понеже е полоният е изтекъл от контейнера, в който е бил пренесен или е бил част от телесните течности на пътниците.

До момента 69 британци са потърсили помощ в Агенцията за здравна защита, като 18 от тях са били изпратени в специална клиника.

Същевременно помощник на бившия руски премиер и архитект на руските пазарни реформи Егор Гайдар каза, че лекарите не могат да установят естествена причина за заболяването му.

Ден след смъртта на Литвиненко 50-годишният Гайдар бе настанен в интензивното отделение след като започна да повръща и припадна на конференция в Ирландия.

Друг бивш агент на КГБ, с когото Литвиненко се е срещал в деня, когато се предполага, че е бил отровен, Андрей Луговой, е бил телохранител на Гайдар.

Анатолий Чубайс, друг политик от епохата на Елцин, който сега оглавява националния електрически монополист в Русия, заяви в сряда, че според него има връзка между болестта на Гайдар, смъртта на Литвиненко и убийството на разследващия журналист Анна Политковская.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?