Следи за престъпления на Алексей Петров се търсят в “Лев корпорация“

Следи за престъпления на Алексей Петров се търсят в “Лев корпорация“

Прокуратурата и данъчните проверяват офисите на "Лев корпорация" в опит да открият допълнителни доказателства срещу обвинения за лидер на престъпна група бивш съветник в ДАНС Алексей Петров - Трактора, научи Mediapool в четвъртък. Преди ден в рамките на проведената операция "Октопод" бяха арестувани 13 души, сред които и Петров, а Антон Петров – Хамстера се предаде. Прокуратурата поиска в ареста да останат половината от групата, а съдът ще се произнесе в петък.

При обиските, започнали в сряда вечерта, от офисите на "Лев корпорация" са иззети документи и компютърни конфигурации. По информация на Mediapool на Алексей Петров официално са повдигнати обвинения за организиране и ръководство на група за рекет и изнудване.

Отделно от това бившият съветник в ДАНС ще бъда разследван за съпричастност към поръчкови убийства, в които се твърди, че е замесен бившият главен прокурор Никола Филчев, с който Петров е поддържал близки отношения.

В УНСС няма оплаквания от доц.-д-р Алексей Петров

В УНСС доц. д-р Алексей Петров е бил преподавател само на граждански договор за изнасянето на учебен курс за една учебна година и няма постъпили оплаквания от преподавателската му дейност в университета. Това се посочва в съобщение от висшето училище по повод "информации и интерпретации на фактите в някои от средствата за масово осведомяване".

Още

Акцията "Октопод" е започнала по свидетелски показания, уличаващи Петров и останалите в съпричастност към тези престъпления.

При обиските са прибрани и няколко чувала с документи от къщата на Алексей Петров.

Според неофициална информации от разследващите, предварително събраните данни сочат, че "организираната престъпна група" функционира от 1997 година. Показания по този случай е дал и бившият шеф на комбината "Кремиковци" Александър Томов. Както Mediapool вече писа, една от целите на операция "Октопод" е да се докажат и част от схемите, чрез които комбинатът е бил източван още преди идването на Прамод Митал.

Веднага след арестите в сряда, 4-5 бизнесмени са поискали сами да дадат обяснения в ГДБОП в подкрепа на обвинителната теза. Предстои даването на официални показания.

В четвъртък обаче адвокат Ина Лулчева, която ще защитава Алексей Петров, заяви пред БНР, че все още не са представени доказателства за съпричастност на клиента ѝ към извършването престъпления. Тя предупреди, че коментарите на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов по този случай могат да създадат съмнения за намеса в работата на съда.

"Може би доказателствата са били при премиера и вътрешния министър и са това не са ни ги показали на нас. Не мога да коментирам становището на съдебната власт по въпроса, които са от компетенциите на съдебната. Това е едно въодушевено изказване по повод еуфорията на предишния ден, надявам се повече да не се правят изказвания, които в последствие да създадат съмнения по отношение на това дали съдът е безпристрастен", заяви Лулчева.

Арест за половината група

Софийската градска прокуратура поиска постоянен арест за седем от задържаните в "Октопод". Това са Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, Момчил Кръстев и Николай Велков.

Според неофициална информация срещу последния жалба в полицията е подал Пламен Тимев – Ганди. Той и Николай Велков са били съдружници в "Ла Страда". Ганди и Велков са доста интересни фигури.

Първият бе разследван и дори арестуван през 2007 г. по обвинение за измама на стойност 250 хиляди евро. Той бе обвинен, че е предоставил фалшив договор на инвеститора Мехмед Дикташ за строеж на дома на Агенцията на българите в чужбина "Родна стряха" в София на бул. "Тодор Каблешков".

От тогава обаче делото спря. Ганди нашумя покрай двата варненски футболни клуба "Спартак" и "Черно море", чийто президент беше в средата на 90-те години. Негов личен бодигард през 1996 и 1997 г. е арестуваният по обвинения за разпространение на наркотици Димитър Желязков – Митьо Очите. В определени периоди от време с него са работили още "сикаджията" Стоил Славов, който загина при взрив в асансьора на собствения му офис, и варненският "висаджия" Христо Асенов - Бацата.

Пламен Тимев е официален представител за България на големите руски марки водка "Столичная", "Московская", "Столная" и "Богородская". Той е собственик на столичното заведение "Ла Страда" и е известен като благодетел на театъра в България.

Едното от "пипалата на октопода" Николай Велков е пазарджишки бизнесмен, нашумял покрай аферата "Опицвет". Покрай разкриването на нелегалната фабрика за синтетични наркотици преди 12 години в медиите се появяват публикации, според които свързаната с Велков пазарджишка фирма "Юнона монета" е финансирала работата на Кристиян Младенов и химика Валери Величков, които бяха заловени с огромно количество амфетамини. НА името на Велков са регистрирани доста фирми, някои от които са в структурите на "Лев Корпорация". Пазарджишкият вестник "Виделина" съобщава, че Велков се занимава и с лихварство, а силовите бригади на Алексей Петров при нужда "напомняли" на длъжниците за дълговете им.

Теч на информация

Към Алексей Петров е изтичала информация за акцията срещу него, заяви председателят на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов.

От открити източници се виждаше, че има такова изтичане на информация. Това, което ние сме сигурни е, че екипът, който работеше, успя да запази информацията, с която той работеше, от изтичане. Това е много похвално, защото е значителна крачка напред, обясни Костов.

Под открити източници лидерът на ДСБ визира публикациите в смятания за близък до Алексей Петров в. "Галерия", който преди седмица писа, че се готви арест на Трактора.

Костов добави, че не бива да се "заблуждаваме, че както в ДАНС, така и в МВР, има много хора, които не могат да минат детектора на лъжата и ще светнат, както каза премиерът".

"Тези хора са в състояние да изпълняват поръчка, да информират срещу услуги или срещу заплащане и т.н. Очевидно такова нещо има там", коментира още той.

Костов добави, че Алексей Петров е споделил на заседанието на комисията, на което бе изслушан, че се е страхувал за живота си, но направената проверка не открила такива основания. 

Връзка с убийството на прокурора Колев

Алексей Петров ще се разследва и за извършеното преди осем години убийство на военния прокурор Николай Колев, съобщи главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък. Той добави, че в рамките на вече започналото дело ще се търси потвърждение на твърденията на съпругата на убития Колев, че зад смъртта му стоят бившият главен прокурор Никола Филчев и Алексей Петров.

Велчев каза, че е имал срещи с Алексей Петров, който участвал от страна на ДАНС в няколко смесени екипа между прокуратурата и агенцията. Главният прокурор си спомни за две конкретни дела на ДАНС, по които е работил и Петров. Според Велчев е трудно да се направи оценка дали Алексей Петров е работил лоялно по тези дела или "най-малкото заради нееднозначната му репутация". Велчев обаче подчерта, че през това време е било известно, че Петров е офицер под прикритие и е трябвало да поддържа определена репутация, за да бъде внедрен в тези среди. "Аз обаче се влияя не от репутацията му, а от личните ми впечатления от него", коментира главният прокурор и добави, че няма основание да бъде недоволен от съвместната им работа.

До този момент Алексей Петров бе сочен само като съветник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, но от думите на Велчев стана ясно, че той е работил и по дела. "Той бе служител на ДАНС", напомни Велчев.

В отговор на въпрос главният прокурор заяви, че няма информация за съпричастност на арестувания към отвличанията, извършени от разбитата банда "Наглите". Той обаче уточни, че между "Октоподите" и "Наглите" има лица, които се припокриват. "В някакъв смисъл връзка може да бъде търсена", каза главният прокурор.

В сряда сутринта вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че задържаният с инициали А.П. и прякор Трактора (Алексей Петров -бел.ред.), е свързан с "Наглите" и представлява най-високото ниво, до което службите стигат на този етап.

Прокуратурата няма да иска арест за всички задържани при операция "Октопод", заяви градският прокурор на София Николай Кокинов. Той обясни, че задържаната група се е занимавала "с лоши работи, ще разберете по-късно". Градският прокурор допълни, че групата е работила от много време, като отказа да уточни колко.

Според съобщението на МВР от сряда групата действа от 10 години.

От снощи обвинения за участие в "групата на Алексей Петров" са повдигнати и срещу Антон Петров - Хамстера и братята Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовците. Хамстерът, който има неформални бизнес- отношения с Петров, бе задържан, но след това освободен при операция "Наглите".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?